Z grafikami nazaj v mladostni kraj
Kultura
Tipografija

Do 10. decembra bo v Galeriji Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah na ogled razstava del akademskega slikarja in grafika Staneta Jagodiča. Ustvarjalec ob svojem 80. jubileju na razstavi z naslovom Nazaj v mladostni kraj prvič predstavlja kataloge, plakate in vabila, ki jih je med letoma 1982 in 2002 oblikoval za različne dogodke v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Celju.

 

Jagodič je otroštvo in mladost preživel v Šmarju in okoliških krajih – v Šentvidu, Predenci in na Brecljevem. V Šmarju je obiskoval osnovno šolo, kjer so učitelji prepoznali njegovo nadarjenost za risanje. Prve risbe je objavil v šolskem glasilu Šmarski rod in reviji za mladino Mlada pota. Nadarjenost, pozitivni odzivi ter želja po znanju in napredku so ga vodili v Šolo za oblikovanje v Ljubljano.

Kot je povedala Mateja Žagar, višja bibliotekarska referentka v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, se je Jagodič po srednji šoli za kratek čas zaposlil kot učitelj v osnovni šoli v Lesičnem. Po enem letu se je vrnil v Ljubljano, kjer je študiral na akademiji za likovno umetnost. Čeprav je živel v Ljubljani, ni pozabil na svoj mladostni kraj in se je vanj vedno vračal. Že kot študent je v svoji domači vasi Brecljevo uredil manjši atelje, ki je bil na pobudo Slavka Javoriča in ob pomoči drugih domačinov leta 1992 prenovljen in namenjen različnim kulturno-zabavnim dogodkom, ki so se tam v velikem številu vrstili vse do leta 2001.

Foto: Arhiv Knjižnice Šmarje pri Jelšah

 

Preberite več v Novem tedniku