Prvo Drugajanje v Celju
Kultura
Tipografija

V Celju se bo te dni  prvič odvijal festival Drugajanje. Gre za kratek festival sodobne umetnosti, ki ga zavod Bunker organizira že 22. leto, v Celju pa je organizacijo prevzela Hiša kulture.

 Letošnje Drugajanje bo izvedeno v dveh delih (v teh dneh in januarja prihodnje leto) in v petih mestih (Celju, Ljutomeru, Novi Gorici, Ptuju ter Mariboru).

Festival je nastal z željo, da bi mlade seznanjal s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da bi lahko v svojem mestu videli predstave, ki jih je redko mogoče videti izven Ljubljane. Popoldanske predstave si bodo tako ogledali dijaki in spoznali kakovostne presežke uprizoritvene sezone, večerne uprizoritve pa bodo lahko doživeli tudi gledališki sladokusci.

Prva predstava festivala bo na sporedu prav v Celju, in sicer v ponedeljek ob 19.30 v prostorih nekdanje trgovine na Glavnem trgu 8. V predstavi 410 km bosta nastopila Gašper Lovrec in Filip Mramor, ki bosta predstavila zgodbo o češkem inženirju Karlu Žlábku in njegovem ambicioznem projektu o gradnji predora do morja. Predstava ponuja razmislek o tem, kakšen pogum zahteva svet od posameznika, ki si upa sanjati o boljši prihodnosti.

V torek bo v Narodnem domu ob 19.30 na ogled gledališki esej Krog, ki je dokumentarna predstava o javnih prostorih, ki v mestih izginjajo v izvedbi Neje Tomšič in Nonument Group.

Festival se bo v Celju končal v petek, 17. novembra ob 19.30, ko bo v prostorih na Glavnem trgu 8 na sporedu lokalna uspešnica Roza v izvedbi Nuše Komplet Peperko, Urške Majcen in Nuše Ofentavšek.

Foto: Lea Remic Valenti, Jaka Varmuž, N.Žgank