Kdo bo prejel priznanje celjske zvezde?
Kultura
Tipografija

Znani so prejemniki najvišjih celjskih priznanj s področja kulture. Igralec Bojan Umek bo prejel priznanje celjske zvezde za življenjsko delo, za dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih pa bosta nagrajena dr. Bojan Himmelreich, arhivist v Zgodovinskem arhivu Celje, in Katja Gorečan, pesnica, pisateljica, literarna komparativistka in magistrica dramaturgije ter scenskih umetnosti.

 

Priznanja bodo nagrajenci prejeli na osrednji prireditvi ob Prešernovem dnevu, ki bo v Celju v torek, 6. februarja. Režiser prireditve bo Luka Marcen. Slavnostna govornica bo Jerneja Jezernik, ki je lani prejela literarno nagrado mira za raziskovanje in ohranjanje dediščine Alme M. Karlin.

Komisijo za izbor nagrajencev so sestavljali dr. Zoran Pevec, Matjaž Brežnik, Nenad Firšt, Matija Plevnik in dr. Aleksander Žižek. Odločali so se med osmimi predlogi. 

Za življenjsko delo bo priznanje prejel  igralec Bojan Umek, ki je bil član ansambla SLG Celje od leta 1984 do svoje upokojitve novembra lani in v tem času je odigral več kot 90 nepozabnih vlog. »V izjemno bogati karieri se je srečal z najrazličnejšimi gledališkimi poetikami in se izkazal v raznorodnih gledaliških izrazih,« je zapisala komisija. »Za njegovo igro veljajo strokovne kritiške ocene in mnenja mnogih režiserjev, s katerimi je delal, in sicer, da je izredno natančen, suveren in kreativen igralec. Zaznamuje ga bravuroznost in preciznost dikcije ter proučevanje skrivnosti gledališča in umetnosti nasploh.«

 

Za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih bosta priznanje prejela dr. Bojan Himmelreich in Katja Gorečan. Himmelreich. arhivist v Zgodovinskem arhivu Celje, je s svojim raziskovalnim delom že večkrat prispeval k razumevanju in ohranjanju celjske zgodovine, kot je ocenila komisija. V zadnjih dveh letih izstopata predvsem dva njegova projekta, in sicer pregledna razstava z naslovom Je bilo v Celju dovolj mostov? in razstava z naslovom Filatelija v arhivih, arhivi v filateliji ob 100-letnici filatelije v Celju.

 

Katja Gorečan sodeluje s SLG Celje in v lokalnem okolju, prepoznavna pa je tudi v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru, saj so njena dela prevedena v številne tuje jezike. »Književna dela zaznamujejo večplastnost, identitetna vprašanja, pomnoženi odsev resničnosti ter eksistencialna in ontološka vprašanja,« ugotavlja komisija.

Foto: Andraž Purg, ZAC in Lea Remic Valenti

 

 

Sledite nam