V Celju prvi evropski glasbeni dogodek, ki bo namenjen kužkom
Kultura
Tipografija

V Celju bo 12. in 13. aprila potekal Janus festival, festival nove glasbene ustvarjalnosti. V sklopu festivala bo v soboto, 13. aprila, ob 16. uri na celjski Mestni plaži izveden tudi prvi evropski glasbeni dogodek, namenjen psom - Koncert za kužke. (SŠol, Foto: Pixabay)

»Živali nimajo sposobnosti prepoznavanja repetitivnih vzorcev na časovni osi in s tem anticipacije dogodkov v prihodnosti, kar nam omogoča uživanje v ritmu, niti, z redkimi izjemami, relativnega posluha, torej zmožnosti zaznave odnosov med različnimi frekvencami, zato glasbe, ki jo ljudje obožujemo, živali praviloma niti ne opazijo. Obstaja pa širok nabor zvokov in zvočnih barv, nad katerimi se psi navdušujejo - te bodo uporabili glasbeniki pri izvedbi novih skladb, ki jih je prav za to priložnost napisal kontrabasist Miha Firšt,« pravijo v Hiši kulture Celje.

 Skladbe Milonga para puppies, Bulldog blues, Schnauzer polka, Squiky disco in druge bodo izvedli Miha Firšt na "pasja glasbila", violinist Matija Krečič, pianist in dirigent Davorin Mori in tolkalist Urban Krč.

 Janus festival bodo sicer odprli s petkovim Piknik koncertom, na katerem bodo vrhunski slovenski glasbeniki izvajali komorna dela slovenskih skladateljev. V soboto bomo lahko prvič v Sloveniji prisluhnili tudi deveturni klavirski skladbi Vexation priljubljenega francoskega skladatelja Erika Satieja, med izvedbo katere bo slikar Tomaž Milač naslikal novi mural, festival pa se bo zaključil v Plesnem forumu Celje s koncertom Best of tango.

Sledite nam