Borštnikova nagrada tudi v Celje
Kultura
Tipografija

V Mariboru se je sinoči s podelitvijo nagrad sklenil 59. festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan si je nadel prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej, za najboljšo predstavo s premiero v lanskem letu pa so bili izbrani šesturni Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Praznih rok se z Borštnikovega srečanja niso vrnili niti celjski ustvarjalci. Nagrado za avtorski koncept in dramatizacijo je namreč žirija dodelila Živi Bizovičar in Niku Žnidaršiču za predstavo Juriš po motivih življenja in dela Karla Destovnika - Kajuha v produkciji SLG Celje.

Kot je zapisano v obrazložitvi nagrade, sta avtorja z rekonstrukcijo možnega sosledja zgodovinskih dogodkov izpeljala poglobljeno raziskovanje dokumentarnega gradiva. Iz praviloma skopih in med seboj ne vselej povezanih dejstev sta zgradila eno izmed množice mogočih zgodb, ne da bi se pretvarjala, da ponujata končne odgovore na vse slepe pege nacionalne zgodovine ali pa celo edino resnico. Takšen pristop k občutljivi temi iz polpretekle zgodovine je pustil prostor za subtilno umetniško interpretacijo, utemeljeno na intimnih usodah dveh izjemnih pesniških osebnosti v zapletenem družbenem, zgodovinskem in političnem kontekstu.

Avtorski projekt Juriš je bil ustvarjen po motivih življenja in dela Karla Destovnika - Kajuha o generaciji, ki se je zavestno spremenila iz naivne mladine v glas upora, propagandno trobilo. Po besedah upravnika gledališča Mihe Goloba ni naključje, da se gledališče ukvarja s temi zgodovinskimi temami, ki so gordijski vozel naše mlade države. Tega vozla pa ne znamo ali pa nočemo presekati, po drugi strani te zgodovinske teme na nek način naraščajo. V družbi se povečujeta netolerantnost, nestrpnost vseh vrst. Zato se Golobu zdi pomembno, da o teh zgodovinskih temah spregovori mlada generacija, ki v bistvu ni imela kaj dosti z njimi.

Leto 2023 je bilo razglašeno za Kajuhovo leto, sicer smo lani zaznamovali 100-letnico njegovega rojstva, letos pa mineva 80 let od njegove smrti.

BA

Foto: SLG Celje

 
 

Sledite nam