Razkrili program desetega Festivala vina in čokolade
Obiskovalci bodo lahko sladkosti in žlahtno kapljico okušali na 50 stojnicah, na petih se bodo predstavila lokalna društva.

Organizatorji so sredi priprav, da bo v Podčetrtku v soboto, 26. aprila, že deseti Festival Vina in čokolade. Obiskovalci bodo lahko sladkosti in žlahtno kapljico okušali na 50 stojnicah, na petih se bodo predstavila lokalna društva. Dogodek bo imel kot vedno doslej tudi dobrodelno noto.

Da je festival zelo pomemben zaradi povezovanja turistične ponudbe, je poudaril Boštjan Misja iz združenja Turizem Podčetrtek. »Podčetrtek ima ogromno obiskovalcev. Zanje ni pomembno le to, da so jim na voljo številne urejene poti in možnosti preživljanja prostega časa, ampak so pomembni tudi različni dogodki. Vse to pripomore k temu, da gostje tukaj ostanejo dlje časa in da se pri nas dobro počutijo.« Ponosen je, da se je začetna ideja treh nadebudnih fantov, ki so pred desetletjem želeli povzdigniti prireditev ob razglasitvi županovega vina, dobro uveljavila. Kot ugotavlja, je močno prispevala k dvigu kakovosti ponudbe. Doslej se je na njej predstavilo več kot 500 razstavljavcev, dogodek je doslej obiskalo več deset tisoč obiskovalcev.
Od samega začetka pri organizaciji pomaga tudi Matija Jagrič iz Hiše vin Emino. Ta je povedal, da so se nekateri razstavljavci čez leta menjali, veliko pa jih sodeluje več let, nekateri celo vsa leta. »Prizadevamo si, da privabimo različne ponudnike, na primer že uveljavljene kleti in tudi takšne, ki se prvič predstavljajo javnosti. Za ponudnike skušamo čim bolje poskrbeti, da se nato tudi vračajo.«
Župan Občine Podčetrtek Peter Misja je dejal, da so bili začetki skromni, marsikomu se je zdel preplet vina in čokolade nenavaden, danes pa je to uveljavljen festival. Na njem bodo tudi tokrat razglasili županovo vino, razglasitev pripravljajo vse od leta 2005.
Urban Videtič iz Čokoladnice Olimje skrbi predvsem za povezovanje z ostalimi tovrstnimi ponudniki po državi. »V naši občini so čokoladnice dobrodošle, naš cilje je, da se v našem okolju dobro počutijo,« je povedal. Dodal je, da se je odnos do čokolade spremenil, saj vse več ljudi zaveda, kaj je to dobra čokolada. »Podobno kot pri vinu, se tudi kultura uživanja čokolade izboljšuje.«

Na festivalu že vsa leta sodeluje društvo Debra (Društvo oseb povezanih z bulozno epidermolizo). Predstavnica društva Polona Zakošek je povedala, da bo slednje tudi letos pripravilo dobrodelni tek, zbiralo bo prostovoljne prispevke in s svojo prisotnostjo opozarjalo na to, da so v družbi ljudje, ki imajo manj priložnosti. »Gre za invalide, ki so v življenju za marsikaj prikrajšani,« je dejala.
Organizatorji so napovedali tudi bogat spremljevalni festival, ki bo zanimiv za vse generacije. Obeta se tekmovanje v peki festivalske torte, letošnja novost bodo hitre degustacije. Glasbena gostja bo Nina Pušlar.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se