»Mojo slabo vest pregnal širok Majev nasmeh«
Šport
Tipografija

V Celju sta dve olimpijski medalji, bronasta Glorie Kotnik na Ljubljanski cesti in srebrna Tima Mastnaka v Medlogu. Tim se je vrnil v petek, pripravili so mu prisrčen sprejem. Velenjčani so Glorijino medaljo častili v nedeljo ob jezeru. Že v sredo je obiskala starše in stare starše v Velenju. Poskrbela je za eno večjih olimpijskih senzacij.

Članica kluba Deska Velenje je bila 27. v veleslalomu v Vancouvru. Za tri mesta je v isti disciplini izboljšala svojo uvrstitev štiri leta kasneje v Sočiju, v slalomu je bila 23. V Pjongčangu se je v veleslalomu uvrstila v izločilne boje s petnajstim dosežkom kvalifikacij, nato pa izgubila dvoboj. Čeprav je nenehno stopnjevala kakovost svojih dosežkov na olimpijskih igrah, medalje v Pekingu ni skoraj nihče pričakoval. Četrta na mladinskem svetovnem prvenstvu se še ni uspela uvrstiti na zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala. Leta 2018 je izgubila vse tri dvoboje za tretje mesto, v Banskem, na Rogli in v Cortini d'Ampezzo. Zapustila jo je sreča, vrstile so se poškodbe, še prometna nesreča se ji je pripetila; toda volja je ni zapustila. Ali je 32-letno deskarko do vrhunca kariere pripeljalo prav materinstvo? Nazadnje je v rokah držala knjigo Maček Muri. Gloria Kotnik in njen Željko sta nas sprejela v svojem celjskem domu. Doslej smo jo srečevali razočarano po tekmah na Rogli. Zdaj je prikupna, kot še ni bila. 8. februarja 2022 ne bo pozabila nikoli.

A pojdiva nazaj. Ni vas bilo na prvotnem spisku potnikov v Peking. Rok Marguč in Tim Mastnak sta mi namignila, da boste naknadno uvrščeni nanj. Pred osemnajstimi leti je podobno srhljivko doživela Urška Žolnir in nato v Atenah osvojila bronasto medaljo. Kako je bilo z vami?

Nemška deskarka je zaključila kariero, a je še imela pravico do odhoda na olimpijske igre. Avstrijka Claudia Riegler se ni hotela cepiti. Vstopnici sta vrnili nemška in avstrijska zveza. Podobno je storila kanadska zveza zaradi strogih lastnih kriterijev. Pravico do nastopa sva dobili skupaj s češko reprezentantko.

Velenjčani so vas sprejeli, vas pozdravili, vam čestitali in vas tudi nagradili na imenitnem prizorišču.

Zelo lepo je bilo. Mestna občina Velenje in Športna zveza Velenje sta se resnično potrudili. Bila sem ganjena, tudi zaradi velikega števila obiskovalcev. Ljudje so prišli ob jezero, čeprav organizatorji niso smeli oglaševati prireditve zaradi ukrepov. A moji sokrajani so vedeli, da bom tam.

V Velenju ste bili že v sredo, dan po zgodovinskem podvigu. Kdo vas je pričakal?

Pripeljala sem se pred domačo hišo. Takrat je bilo še bolj pristno, pripotovala sem neposredno z letališča. Dolgo smo se objemali.

Dva dneva kasneje niste želeli manjkati v Medlogu, kajne?

Z Željkom sva bila na Timovem sprejemu. To se je spodobilo.

Večkrat ste na Kitajskem poudarili, kako pogrešate družino. Ste v sredo ostali brez sinovega objema?

Res je, prepozna sem bila. Maj gre v posteljo ob osmih, zato je ostal v Celju. Malo sem bila razočarana, toda videla sem ga naslednje jutro. Od srca se mi je odvalil velik kamen, kajti Maj ...

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

"Podjetja ne bi prodala, ker čutim poslovno strast otrok" "Podjetja ne bi prodala, ker čutim poslovno strast...
Torek, 18 April 2023 14:43
Celjanka Nataša Berginc je prestopila na manj prijazno stran petdesetih let, energije, idej in poslo...

Preberite več...

Umrl je Dušan Polimac (1953 - 2023) Umrl je Dušan Polimac (1953 - 2023)
Sreda, 12 April 2023 13:44
V 70. letu starosti je umrl Dušan Polimac, zdravnik, ki je pomagal številnim športnikom, klubom in s...

Preberite več...

Sledite nam