»Prenova steze za obujanje ljubezni do celjske atletike«
Šport
Tipografija

S prijaznostjo in pozornostjo se je Primož Feguš odzval na našo prošnjo za daljši pogovor. Odgovoril je na vsa vprašanja. Ni zahteval preverjanja ustvarjenega besedila. Njegovo življenje se vrti okoli prava in športa. Mama Andreja, sicer diplomirana inženirka živilske tehnologije, ki je bila učiteljica kemije na Šolskem centru Celje, je zelo kmalu začela pomagati Primoževemu očetu Marjanu v njegovi odvetniški pisarni kot računovodkinja. Tako je njun sin doma ves čas lahko spremljal pogovore o pisarni, o primerih in o strankah. V začetku srednje šole se je odločil, da bo študiral pravo in da bo sledil očetovim stopinjam kot odvetnik. Glede poklicne usmeritve ni nikoli imel dvomov.

Dejansko se tudi doma niso nikoli pogovarjali o kakšni drugačni možnosti. Nekdanji dijak I. gimnazije v Celju je na pravni fakulteti v Ljubljani diplomiral s področja kazenskega prava. Takoj po diplomi je vpisal znanstveni magistrski študij gospodarskega prava in oktobra 2013 prejel naziv magister znanosti. Vmes je leta 2008 opravil še pravniški državni izpit, od februarja 2011 pa je vpisan v imenik odvetnikov Odvetniške zbornice Slovenije. Študijsko se je izpopolnjeval tudi v Združenih državah Amerike. V Virginiji je leta 2014 obiskoval zasebno pravno fakulteto Washington & Lee, kjer je sodeloval kot gostujoči študent v izobraževalnem procesu ameriškega pravnega magisterija (L.L.M.).

Nekdanji atlet celjskega Kladivarja Primož Feguš je lani postal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS).

Ustaviva se še na kratko pri vaši službi. Kako je zdaj z »družinskim podjetjem«?

Od leta 2020 vodim odvetniško pisarno. Prevzel sem jo od očeta, ki se je takrat delno upokojil, še vedno pa v pisarno redno prihaja in svetuje pri pomembnejših zadevah. V zadnjem času je v naši pisarni redno zaposlenih pet ali šest pravnikov z opravljenim pravniškim državnim izpitom, kar nas uvršča med večje odvetniške pisarne v državi. Kljub temu, da že vrsto let živim v Ljubljani, se bolj ali manj vsakodnevno vozim v Celje, kjer sem obdržal sedež pisarne. V Ljubljani imamo registrirano podružnico odvetniške pisarne. Pretežno se ukvarjamo s tako imenovanim družinskim podjetništvom. Večina naših strank so družinska podjetja, ki potrebujejo pravno pomoč tako na področju gospodarskega prava kot tudi na določenih drugih pravnih področjih, zato smo si s sodelavci razdelili delo in pravna področja na način, da je sicer vsak strokovnjak za določeno področje, a hkrati sledi tudi drugim zadevam. Na tak način lahko strankam svetujemo kot ekipa, kar daje najboljše rezultate. Idejo za takšno delovanje odvetniške pisarne sem dobil med študijem v Združenih državah Amerike.

Kako in zakaj ste začeli sodelovati z Atletsko zvezo Slovenije?

V bistvu po naključju. Jeseni leta 2016 sem srečal Jolando Čeplak, s katero sva se poznala še iz časov treningov in tekmovanj. Omenila mi je, da se na AZS bližajo volitve in da bi bilo primerno, če bi se vključil v delo zveze. To sem tudi storil in nato presenečen ugotovil, koliko znancev in prijateljev iz mojih atletskih časov je še aktivnih v atletiki, zlasti kot trenerjev. V želji po spodbujanju veteranske atletike sem kandidiral za člana upravnega odbora in s kandidaturo tudi uspel. Ko sem vstopil v organizacijski del slovenske atletike, sem se pri sebi zavezal, da bom pomagal po svojih najboljših močeh, da atletiki poskušam vrniti tisto, kar mi je dala kot dijaku in študentu, ko sem …

Foto: Andraž Purg

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Šampion je nastal pred četrt stoletja Šampion je nastal pred četrt stoletja
Petek, 05 Junij 2020 14:42
Pred 25 leti, natančneje 4. maja leta 1995 je nekdanji kapetan Celja in tudi islandskega Vikingurja ...

Preberite več...

Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju Najlepša nagrada za stoletnico nogometa v Celju ...
Četrtek, 23 Julij 2020 07:00
Nogometaši Celja so dosegli največji uspeh v svoji stoletni zgodovini. V zadnji in odločilni tekmi l...

Preberite več...

"Podjetja ne bi prodala, ker čutim poslovno strast otrok" "Podjetja ne bi prodala, ker čutim poslovno strast...
Torek, 18 April 2023 14:43
Celjanka Nataša Berginc je prestopila na manj prijazno stran petdesetih let, energije, idej in poslo...

Preberite več...

Umrl je Dušan Polimac (1953 - 2023) Umrl je Dušan Polimac (1953 - 2023)
Sreda, 12 April 2023 13:44
V 70. letu starosti je umrl Dušan Polimac, zdravnik, ki je pomagal številnim športnikom, klubom in s...

Preberite več...

Sledite nam