Poslušajmo svoje telo
Zdravje
Tipografija

»Če želimo biti zdravi, moramo biti prav v vsem v soglasju s svetom« (Heinrich Schipperges)

Pred nekaj leti sem zelo hudo zbolel. Do takrat sorazmerno zdrav, sicer bolnik z luskavico, sem čez noč postal nemočen in odvisen od pomoči moje življenjske sopotnice. Sledilo je kup specialističnih pregledov, saj je moje slabo počutje trajalo in trajalo. Po enem pregledu pri specialistu otorinolaringologu, se mi je življenje povsem spremenilo. Prijazen starejši zdravnik, lastnik izredno lepo urejene specialistične ambulante - polne umetniških del, s prijaznim osebjem, me je po končanem pregledu in proučitvi rezultatov preiskave, posvaril, da ne najde nič takega, da bi me moral zdraviti in zelo diplomatsko se je vprašal, kaj pa če je ta vaša bolezen, za katero iščete pomoč pri meni, psihosomatskega izvora. Seveda sem se v trenutku zdrznil in rekel »gospod doktor, a to pomeni, da je moja bolezen v glavi« in odgovor je bil »seveda je v glavi, vendar to ste vi rekel«. To je bil trenutek, ko sem pričel iskati vse možnosti, da bi dokazal sam sebi, da sem sposoben splezati iz brezna, v katerega sem padel. Cilj mi je bil, najti pot za samoozdravitev oz. za pot v kateri si bom v dobršni meri pomagal sam ob pomoči uradne medicine.

Pot ni bila lahka, saj sodim v generacijo, ko sem vsa leta zaupal le mojim zdravnikom, nikoli nisem pomislil, da si lahko tudi sam pomagam. Poznal sem ljudi, ki so mi govorili o metodah samozdravljenja, vendar jim nisem zaupal. Ko sem pa postopoma zašel v strokovno literaturo iz tega področja, sem se začel učiti in učiti. Misel, ki jo je izrekel dr. Bruce Lipton »če lahko pomagate človeku, da pozdravi svoj um in prepričanja, mu lahko pomagate, da pozdravi tudi svoje telo«. Ta misel mi je postala vodilo, da si resnično vsak posameznik lahko pomaga pri izboljšanju počutja, če ima voljo, željo in morda tudi pogum.

Nedavno sem prebral v eni izmed knjig definicijo, kaj je zdravje. In avtor, sam zdravnik (Manfred Lütz), pravi »da je zdravje stanje človeka, da ob težavah, ki jih ima, lahko sorazmerno normalno živi«, pripomnil je še, da medicinska znanost nima definicije za zdravje. To misel lahko razumemo, kot trditev, da pravzaprav ni človeka, ki bi bil brez zdravstvenih težav. Seveda pa imamo kup definicij, kaj je bolezen. Naj navedem v nadaljevanju eno izmed mnogih. »Bolezen so samo sporočila našega telesa in naše duše, da delamo nekaj narobe, da smo preveč zaskrbljeni, da preveč hitimo in se ne ustavimo, da bi razmišljali, da bi se poglobili vase in odkrili, kje je vzrok težave. Razmisliti moramo, kaj so naši vzgibi in nameni, kakšno je naše delovanje, ki je pokvarilo čudovit instrument, ki mu pravimo telo« (Donna Vida). Torej, če se naučimo poslušati svoje telo, nam bo le-to pravočasno sporočalo, kaj nam je storiti oz. kdaj je potrebno ukrepati in poiskati zdravniško pomoč. Obstajajo metode, da svojemu telesu pomagamo, saj je samo telo sposobno proizvesti najboljša zdravila (dr. Bruce Lipton).

Univerzalni življenjski zakoni

Obstajajo univerzalni življenjski zakoni, ki jih moramo osvojiti in s tem prevzeti osebno odgovornost za našo duhovno rast, tako pripomoremo k rasti drugih in k rasti vseh sestavin našega planeta. To pomeni, da mora vsak izmed nas postati gospodar svojega življenja – razviti moramo vero v sebe in ljubezen do sebe. Tako začutimo v sebi pozitivno energijo in posebno moč. Prevzeti moramo odgovornost na vseh ravneh in sicer: telesni, čustveni, duševni in duhovni.

Vsakega posameznika njegovo naravno stanje usmerja, da bomo srečni in da rastemo, ker smo živa bitja. Ob tem se pa moramo izogibati negativnih vplivov, kot je stres, zamere, tesnoba, strah, občutek nemočnosti itn.

Postati moramo svobodni in delovati je treba v smeri osebnostnega razvoja. Živeti moramo za danes in ne za preteklost in ne za prihodnost. Ta univerzalni zakon je eden pomembnejši, saj se na ta način lahko rešimo kupu skrbi, predvsem za našo prihodnost. Reprogramirati je treba našo podzavest, se sprostiti, verovati v sebe, pridobiti ponovno vero v sebe in človeka nasploh, to pa pomeni tudi pridobiti svojstveno energijo. Energijo ustvarja čista misel, ta se pretvarja v materialno energijo in s časom se pokažejo pozitivni rezultati. Navado imamo reči, da so za naše neuspehe in bolezni krivi drugi, kar pomeni, da čakamo, da nam drugi pomagajo reševati naše težave, da se spremenijo okoliščine, kar je nesmisel. Odgovornost moramo prevzeti sami in to takoj, sedaj.

Najnovejše raziskave so pokazale, da povprečen človek podzavestno dela, govori, misli in čuti do višine 95 procentov, le približno 5 procentov je njegovega delovanja zavestnega uma. Če podzavest vidi, da je naša usmeritev jasna, bomo prišli mnogo hitreje do cilja.

Vsak od nas je odgovoren za svoj razvoj. Samo mi lahko določamo svoje življenje, saj je v naši naravi, da se sami odločamo o svoji usodi. Nismo odgovorni za druge – prijatelje, člane družine, sodelavce. Odgovorni smo samo na način, kako reagiramo v odnosu, ki ga imajo oni do nas. Iz naštetega izhaja, da sem jaz edina oseba, ki je odgovorna za moje življenje in dopuščam vsakemu okoli mene, da je odgovoren za svoje življenje.

Ljubezen (ne posesivnost) pomeni, dati nekomu prostor in svobodo, ki jo potrebuje. Navaditi se moramo sprejemati mnenja drugih, njihove potrebe ter naučimo se ljubiti s srcem. Imeti nekoga resnično rad, pomeni, upoštevati predvsem želje druge osebe, ne glede na to ali te želje razumemo ali se z njimi strinjamo. Če porabljamo preveč energije s skrbjo za življenje drugih, potem nimamo dovolj energije, da bi sproti reševali svoje probleme. Pomembna je tudi ugotovitev, da ne moremo imeti radi druge, dokler se ne naučimo ljubiti sebe in lepo je, če se odrečemo želji, da spremenimo druge. Če dajemo, prejemamo vse več ljubezni.

Zakona o vzroku in posledici je univerzalni zakon, ki upravlja s telesnim, duševnim, psihičnim, vesoljski in duhovnim svetom. Delovanje izzove reakcijo, kar vložimo v svoje življenje, se nam bo povrnilo. Navaditi se moramo, da živimo v sedanjosti. V življenju, se nam izpolnijo vse želje, če vemo, kaj želimo in te želje znamo vizualizirati, nato pa je potrebno aktivno delovati v smeri uresničitve, ne pa izsiljevati uresničitev, reakcija je potem vedno obratna. Torej, zapomnite si: dobimo tisto kar pričakujemo. Ne odnehati, upornost je najpomembnejša.

Pomembno je, da opustimo navado obsojati druge, ne poniževati, ne misliti, da smo večvredni in da so druge osebe manj vredne kot mi. Če nas kdo žali, ne smemo nobenega kaznovati, saj se moramo zavedati, da vsak dobi svoje plačilo za slaba dela.

Nerazčiščeni odnosi so eno najtežjih bremen v našem življenju.Odnosi so nevidne povezave, ki smo jih razvili za različne avtoritete v svojem življenju: starši, stari starši, starejše sestre in bratje, sorodniki, varuške, sosedi, učitelji itn. Vse, kar ste se odločili, da sprejmete v teh odnosih, je ustvarilo trajno povezavo, ki vas drži povezane s temi ljudmi in dogodki. Če pa hočemo svobodno zaživeti, se je potrebno vplivov drugih na nas osvoboditi, da bomo svobodno uresničili svoje osebne cilje. Pomembno je oprostiti ljudem, ki jih ne maramo, če smo jih kritizirali itn., postavimo se v njihovo kožo. Jeza naj ne preraste v sovraštvo, še posebej je nesprejemljiva jeza in sovraštvo do staršev, tu velja univerzalni zakon ljubezni.

Tudi vera in molitev pomaga ljudem, ki so verni, da sanje spremenimo v realnost. Bodimo potrpežljivi in prepričani, da se nam uresniči želja, za katero molimo. Jezus je rekel v evangeliju sv. Marka: vse kar zaprosimo tekom molitve, verujte, da ste že prejeli in videli boste, da se bo uresničilo. Poznavalci tega področja trdijo, da je vse mogoče za tistega, ki veruje. Če imamo več zaupanja v sebe, odkrijemo, da imamo več zaupanja v druge. To je krasno odkritje. Ne bomo več pod vplivom negativnih oseb, ker bomo prišli do spoznanja, da se vse dogaja v nas samih, a ne izven nas.

So dnevi, ko imamo veliko energije, so dnevi ko jo nam primanjkuje. Nič ne ustvarja uspešnejšo energijo kot pozitivne misli - čiste in iskrene misli – več energije; motivacija in zadovoljstvo ustvarjata tudi neverjetno energijo, ki nas spodbuja, da uresničimo svoje cilje. Dokazano je, da dobimo le 18 procentov energije iz hrane, 82 procentov iz okolja, druženja itn.

Osebe, ki pričakujejo, da se bo uresničilo vse brez napora ali porabe energije, zanemarjajo naravne zakone fizike (brez muje, se še čevelj ne obuje). Pomemben vir energije je tudi naš dom. Dom, ki ga ustvarimo oz. uredimo sami.

Zavedajmo se, da imamo ogromno energije, vendar se moramo ponovno učiti, da jo bolj modro uporabljam. V nadaljevanju citiram dono Vido, ki je napisala: »Iščemo bogastvo, užitke, uspeh in kar naprej hitimo, hitimo, hitimo naprej, ne da bi se ustavili in se vprašali, kam in zakaj. Nimamo niti toliko časa, da bi se vprašali, zakaj vse to tekmovanje in izguba energije, ki sicer prinaša realizacije, a so te v naslednjem hipu že pozabljene.Ostane pa nekaj, kar čutimo kot veliko utrujenost, pomanjkanje energije in praznino. To je naše poškodovano energijsko polje. Rezultat so polomi in bolezni, ki jih je vedno več, mnoge od njih so neozdravljive«.

Poslušajmo svoje fizično telo

Bolezni in nesreče nas doletijo skozi življenje, jih pa ljudje različno sprejemamo. Velikokrat mislimo, da smo zboleli, ker nimamo sreče ali se je pojavila krivica v našem življenju. Je pa v resnici bolezen enostavno sporočilo, ki nam ga pošilja telo. To je znak, da nam podzavestni um ali naš notranji jaz pošilja opozorilo, da je naš način razmišljanja v nasprotju z univerzalnim zakonom ljubezni – zakonu odgovornosti. Naša duša prosi za pomoč in čas je, da jo spet spoznamo z velikim zdravilcem -  ljubeznijo. Pri nesrečah je pa najbolj boleče to, da si očitamo in imamo občutek krivde, ki nas zelo obremeni. In pomembno je, da nehamo uporabljati energijo za negativne misli in vse se bo dobro končalo. Ponovno vzpostavimo mir, zdravje, ljubezen in skladnost – ubranost.

Hrana je vsekakor pomembna za preživetje. Fizično telo je najveličastnejši stroj, ki je bil kadarkoli do sedaj zamišljen. Naše telo se nagonsko odziva na svoje zahteve po hrani, tako so se v okviru prehrane uveljavili obroki, navade, običaji itn. Vsi se zavedamo, da ni dobro jesti škodljive prehrambne proizvode.  Se pa nam zgodi, da pijemo in jemo iz dolgega časa, da bi se potolažili ali nagradili – ali večkrat jemo tudi zato, da bi se čustveno zadovoljili. Zavedati se moramo, da je fizična dimenzija prehrane vedno pod kontrolo, uskladiti pa je treba potrebo po hrani itn.  Je pa vse več raziskav, ki niso v prid zagovornikom vsemogočih diet. Odločitev je odvisna od posameznika. Naučimo se čakati, da nam naše telo sporoči, kaj mu je potrebno in kdaj je lačno, zdravniki svetujejo, ne se nažirati.

Idealna telesna teža je vsakodnevna zgodba tako medijev, zdravstvenih strokovnjakov, nutricionistov in nas samih. Razviti je potrebno komunikacijo s svojim telesom, to je najuspešnejši način, da se odkrijejo vzroki premajhne ali prevelike teže. Shujševalne diete so po mnenju strokovnjakov velikokrat dokazano škodljive zdravju in po statistiki 98 procentov neuspešne. Pomembno pa je, da se naučimo imeti se rade, taki kot smo. Naša velika notranja moč nam pomaga doseči in vzdrževati idealno težo.

O seksualnosti se običajno ne govori, na splošno pa nam je znano, da je seksualna energija ena  najvažnejših od vseh energij. Trditev, da nas seksualna energija pomaga ohranjati mladostne in nam povečuje življenjsko energijo je prav gotovo pravilna. Seksualnost je bila vedno in je še občutljiva tema, se pa zavedamo, da nam seks omogoča biološko razmnoževanje in ohranitev človeške vrste. Lahko rečemo, da koristimo svojo seksualnost, za napredovanje našega duha.

Odločiti se moramo, da bomo spoštoval potrebe svojega fizičnega telesa in obnavljali svoje fizično zdravje. Pomembno je pravilno dihanje, vnos hranljivih snovi, dovolj tekočine, učinkovita prebava, ohranjanje vitalnosti svojih čutil in duševnosti, saj se zgodi, da nas postopki, misli, besede in občutki imobilizirajo in preprečujejo, da gremo v življenju naprej, da napredujemo. Vadba – ta je zelo pomembna, hoja je idealna telesna aktivnost, še posebej za starejšo populacijo. Pomembno je, da se naučimo poslušati svoje telo, in da z njim znamo komunicirati.

Poslušajmo svoje duševno telo

Vsak človek si skozi čas zgradi neke vrednostne sisteme, ki so za nekoga pravilni, za drugega napačni, zato se moramo zavedati, da ne delamo nič narobe, gre za izkušnje, ki delujejo v naše dobro in se dobro počutimo, to kar počnemo. Resnica je tako relativna, glede na posameznika, izogibajmo se  obsojati sebe in druge, različne od nas, običajno vsakdo od nas naredi najboljše, kar lahko stori v danem trenutku. Naše navade naj bodo rezultat zavestne izbere. Včasih imamo negativne reakcije, počutimo se krivega, pojavlja se strah, žalost, takrat nam um govori, da je nekaj narobe.Zavedajmo se vseh svojih navad in trudimo se, da spoznamo, katere so koristne za nas v našem razvoju in ki doprinesejo k naši skladnosti, saj  vemo, da je naše življenje izbor, ki smo si ga sami sprejeli.

Pravimo, da ima nekdo ego, ko ga nekaj užali in nazaj odreagira bojevito. Ali pa, da se zaradi svojega ponosa – ega, ne opraviči za neko dejanje ali besede, za katere ve, da so bile krivične ali neutemeljene. Ego naj bi bil tako nekaj negativnega, slabega. V vsakdanjem življenju imeti ego pomeni, da nekdo misli le na sebe, za sebe. Poznamo različni ego, npr.: intelektualni ponos – vse veš, duhovni ponos – bolj sem razsvetljen od tebe itn. Kdor koristi svoj ego zato, da premaga druge, mu rečemo, da je zguba. Je pa res, da ego ustvarja dvoličnost, nečimrnost in željo po moči. Za nas je pomembno, da sprejemamo sebe kakršni smo in se vsak dan učim premagovati svoj ego, ter da znamo spoštovati vsakega okoli nas.

Velikokrat se nam zgodi, da nas zasužnjijo t.i. lažni gospodarji, ki postanejo za nas veliko breme. K temu prištevamo moč in priznanje – ego, materialno lastnino, astrologijo, vidce in medije, religije, sekte, včasih tudi zdravnike, zdravila, bolezni, službo, delo, vraževerje, strah in občutek krivda ter denar.

Na kakovost življenja posameznika vplivajo duševne osnove, občutljivi smo na resnico, pravičnost, individualnost, spoštovanje, varnost, podporo, na občutek popolnosti ali smisla življenja itn. Ko zaznamo kakršne koli motnje ali odklon, je prav, da se odločimo spoštovati potrebe svojega duševnega telesa in da se potrudimo ponovno vzpostaviti svoje duševno ravnovesje.

Poslušajte svoje čustveno telo

Vsa čustva izhajajo iz istega izvora – uma. Nikoli jih ne izzove druga oseba, mi smo edini odgovorni za svoja čustva. Pomembno izražajo občutek, predvsem močna čustva kot npr.: žalost, sreča, strah, empatija, ljubosumje, žaljenje, sovraštvo, jeza, srd, zanos, radost, veselje itn. Neizražena čustva se zadržujejo v celicah telesa in zamenjajo kemične procese v telesu, zato se moramo naučiti odkrivanja čustev, prevzemati odgovornost za svoje reakcije in izraziti svoje občutke. Sprejemati moramo vsa svoja čustva in zbrati moč, da jih obvladamo in prevzeti popolno odgovornost za njih. Naučiti se je treba svobodno izražati svoja čustva.

Kot vsa čustva se tudi strah in občutek krivde ustvarja v našem umu. Še posebej je nevarna fobija za naše zdravje, kar pomeni kroničen strah, ki se običajno pojavlja pri velikih spremembah v življenju (začetek šole, mladost, odrasla doba, poroka, rojstvo otrok, smrt zakonca, ločitev ali smrt sorodnika…). Da se strahu in krivde rešimo, se prepričamo, da smo mi edini gospodar svojega življenja in upremo se strahu in ga zavržemo ter se tako osvobodimo.

Obstajajo čustvene podlage, ki nam življenje bogatijo in boljšajo naše počutje. To je lepota, kreativnost, zaupanje vase, pripadnost, upanje, nežnost in zveza ter cilji, ki si jih postavimo. Sanje postajajo resničnost, če živimo s cilji, brez ciljev in namena, nam bo manjkala energija.

Danes vemo, da je najpomembnejše dejanje za dosego ciljev umirjenost misli in tako postane človek miren. Če si miren, dosežeš večje uspehe na vseh področjih življenja. Z razvojem osebnostne rasti so se razvile tudi metode meditacije in sproščanja, k slednjemu štejemo predvsem tehnike avtogenega treninga in joge.

Zaključek

V prispevku sem želel prikazati pristop, ki nas vodi k boljšemu in uspešnemu življenju. Upam le, da besedilo ni predolgo in boste vztrajali pri branju. Vsi smo svobodni in sami odločamo o tem, kako bomo živeli in s čim se bomo ukvarjali. Tudi meni so bile te vsebine tuje, šele s podporo mojih dobrih prijateljev – zdravnikov, sem se poglobil v ta znanja. Uradna medicina danes vključuje opisane metode kot preventivne pristope za ohranjanje in krepitev zdravja.

Predstavnik klinike Mayo (dr. Kerry Olson) iz ZDA je pred leti v intervjuju med drugim povedal naslednje: »Na človekovo zdravje delujejo približno 30 odstotkov geni, v približno 20 odstotki vplivajo družbene okoliščine, v katerih človek živi, od 10 do 15 odstotkov vpliva ima okolje s kakovostno vodo, zrakom itd., skoraj 40 odstotkov je odvisno od našega osebnega življenjskega sloga, torej od odločitve, kaj jemo, koliko se gibljemo in spimo ter komaj kakšnih 10 odstotkov predstavlja zdravstvo z vsemi zdravniki, specialisti, kirurgi in kemijo«.

Prepričan sem, da so navedene številke resnične in navaditi se bomo morali na to, da smo v največjem delu odgovorni za svoje zdravje in počutje sami ob upoštevanju nasvetov zdravstvenih strokovnjakov, psihoterapevtov, nutricionistov, nevroznanstvenikov in drugih, ki skrbijo za razvoj metod zdravljenja in predvsem pa preventivo.

Anton Prosen

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

FOTO: freepik.com

Sledite nam