Izbruh noroviroze tudi v Laškem
Zdravje
Tipografija

Nacionalni inštitut RS za javno zdravje je bil pred dvema dnevoma obveščen o enem izmed dogodkov v kulturnem centru, po katerem je večje število udeležencev iskalo zdravniško pomoč zaradi prebavnih težav. (SŠol)

 

»Epidemiološka služba NIJZ je začela z epidemiološko preiskavo in obvestila tudi lokalno enoto Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V zadnjih treh dneh so imeli težave učenci matične OŠ Primož Trubar Laško in podružničnih OŠ v občini Laško, nekaj zbolelih je bilo tudi med otroci v vrtcih, ki so locirani v podružničnih šolah. Prebavne težave je imelo tudi nekaj učiteljev. Pri otrocih je prednjačilo bruhanje, nekateri so imeli še drisko in povišano telesno temperaturo,« so nam odgovorili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Mikrobiološke preiskave odvzetih vzorcev blata pri učencih so pokazale, da gre za izbruh noroviroze, ki je v tem času pogosta, še posebej v okoljih, kjer prihaja do hitrega prenosa.

»Možnost hidričnega izbruha je izključena. Navodila oziroma informacijo norovirusnih okužbah so bili posredovani vsem ključnim deležnikom, prav tako navodila glede čiščenja in preprečevanja prenosa norovirusnih okužb,« so še sporočili iz NIJZ.

 Večina obolelih je do danes že asimptomatska, epidemiološka služba je bila obveščena, da se stanje po poročanju lokalnega zdravstvenega doma umirja.

 

Sledite nam