V bolnišnici naredili prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije
Zdravje
Tipografija

Iz celjske bolnišnice prihaja novica o pomembnem strokovnem napredku pri izvajanju posegov na področju kardiologije. Novembra so namreč izvedli prvo elektrofiziološko preiskavo in radiofrekvenčno ablacijo atrijske fibrilacije. Poseg, s katerim zdravijo motnje srčnega ritma, predstavlja prvi korak v elektrofiziološko vejo kardiologije, ki je v Celju do zdaj še nikoli niso izvajali.

Poseg, ki so ga izvedli pod mentorstvom prof. dr. Andreja Pernata, dr. med. iz Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana, je bil uspešen in bolnik je naslednji dan že zapustil bolnišnico. Poleg pomembnega strokovnega napredka dejavnosti je izvajanje teh posegov dobrodošlo tudi za skrajševanje zelo dolgih čakalnih dob na področju invazivne obravnave motenj srčnega ritma. Do zdaj so namreč te storitve izvajali le oba klinična centra in Splošna bolnišnica Izola. Letno bodo v Celju opravili 50 tovrstnih posegov.

»Gre za rojstvo nove subspecializacije, ki je bila doslej omejena na izvajanje v obeh slovenskih terciarnih kliničnih centrih ter SB Izola in za velik korak v smeri skrajševanja odločno predolgih čakalnih dob na področju invazivne obravnave motenj srčnega ritma. Obenem gre tudi za uresničitev dolgoletne vizije treh generacij kardiologov v naši bolnišnici, ki je bila v slovenskemprostoru vedno nekaj posebnega, saj nikoli ni in tudi v bodoče ne bo pristajala na kakršnokoli obliko strokovne cenzure ali samocenzure pri razvoju stroke in sodobne medicine.« je ob tem dogodku dejal dr. Dragan Kovačić, dr. med., v. d. direktorja bolnišnice in dosedanji predstojnik Kardiološkega oddelka.

BA

Foto: SB Celje

 
 

Sledite nam