Pravočasna pomoč pri možganski kapi in srčnem popuščanju rešuje življenja
Zdravje
Tipografija

V Splošni bolnišnici Celje sta bili danes dve informativni stojnici, na kateri je medicinsko osebje svetovalo obiskovalcem o preprečevanju srčnega popuščanja in možganske kapi. Danes je namreč dan osveščanja o teh dveh stanjih. Možganska kap je ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni, v zadnjih letih jo doživi vedno več mlajših oseb. Tudi srčno popuščanje je nevarno stanje, preventiva pa je ključna pri obeh boleznih. (SŠol, Foto: SBC)

Več podrobnosti o tem, kako pomembno je pravočasno zdravljenje v primeru možganske kapi in o tem, na katere znake in simptome morajo ljudje biti pozorni, v jutrišnji številki Novega tednika. 

»Pred petimi leti je bilo zelo malo primerov možganske kapi. In če so bili, so bili povezani s starejšo populacijo. V zadnjih treh letih pa imamo ogromno mladih bolnikov. Mislim, da na terenu ›popušča‹ predvsem primarna preventiva. Ljudje ne pridejo pravočasno k zdravniku, ni dobro urejenega spremljanja dejavnikov tveganja, kot sta arterijska hipertenzija in hiperholesterolomija, prav tako ljudje ne prepoznavajo pravočasno motenj srčnega ritma, sladkorne bolezni in da so ta stanja tudi slabo zdravljena,« pravi Iwona Ewa Kosi, dr. med in v. d. predstojnice nevrološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje.

 GROM

 Možganska kap je med vodilnimi vzroki smrti in invalidnosti po vsem svetu, pri čemer bi skoraj vse možganske kapi lahko preprečili. Možganska kap je postala urgentno stanje, ki ga obravnava visoko specializiran zdravstveni tim vaskularnih nevrologov. V Splošni bolnišnici Celje je na nevrološkem oddelku enota za možgansko kap z 12 bolniškimi posteljami, v kateri zdravijo te bolnike s področja širše regije.

Po pojavu simptomov možganske kapi je ključno, da bolniki ali svojci čim hitreje pokličejo reševalno službo in tako omogočijo hitro pomoč. Slednja lahko bolniku reši življenje in prepreči invalidnost ali trajne zdravstvene motnje. »Akronim ›grom‹ tako ponazarja pomen pomoči. G pomeni govor, saj ima oseba motnje govora in je zmedena. R je roka, čeprav je treba vedeti, da je pri kapi lahko prizadeta polovica telesa, kadar pa gre za prizadetost možganskega debla, oseba postane tetraparetična, ko so prizadete vse okončine. O pomeni obraz, torej osebi se lahko povesi ustni kot. M pomeni minuto, torej hiter klic zdravniške pomoči,« pojasnjuje Kosijeva.

Danes je v Slovenji bolnikom na voljo tudi mehansko odstranjevanje krvnih strdkov, ki ga trenutno izvajata UKC Ljubljana in UKC Maribor. Bolnike iz celjske regije po uspešni diagnostiki in trombolitičnem zdravljenju za to vrsto zdravljenja premeščajo v Ljubljano. Letošnje odprtje novega heliporta v celjski bolnišnici je postalo za nevrologe nenadomestljiva rešitev. S prevozom v Ljubljano bolnik in zdravniki pridobijo na času, saj bolnik dobi nadaljnje zdravljenje hitreje. 

 Oslabelo srce

 Srčno popuščanje pa je bolezensko stanje, ko srce ni več sposobno prečrpati dovolj krvi v krvni obtok, da bi zadovoljila potrebe vseh organov. Takrat se v telesu aktivirajo številni mehanizmi, bolniki pa navajajo dokaj značilne težave. Poznamo več bolezni, ki lahko srce tako poškodujejo, da prične popuščati. Osnovno bolezen in srčno popuščanje je potrebno zdraviti, predvsem pa pri zdravih iskati in urejati dejavnike tveganja, da do nastanka bolezni ne pride.

V galeriji so fotografije helikoptrskega prevoza bolnika iz Celja v UKC Ljubljana, s katerim so bolniku rešili življenje ter fotografiji današnjih stojnic o osveščanju o možganski kapi in srčnem popuščanju.   

Sledite nam