Goste privabljajo tudi z domačo kulinariko
Ob glavni cesti od Celja proti Logarski dolini je tik pred Ljubnim ob Savinji Športni center Prodnik. Lanske poplave so tam povzročile ogromno škode in povsem zaustavile bogato športno ponudbo, po kateri je center nekoč slovel. Kljub temu družina Jurjevec vztraja in nadaljuje svoje poslanstvo. V letošnji turistični sezoni želi z domačo kulinariko, možnostjo prenočišč in manj kot leto starim kampom v svoj kotiček Savinjske doline ponovno pripeljati številne domače in tuje obiskovalce.

Posledice lanskih poplav so v Športnem centru Prodnik močno vidne še danes. Če so turisti še pred približno letom tam uživali v kajakaštvu, raftingu, ribolovu, čolnarstvu, kolesarjenju in fitnesu s savno, je reka Savinja, ki teče tik ob športnem centru, avgusta lani vse to odnesla. Kljub hitremu in številnemu odzivu ljudi, ki so pomagali pri čiščenju turističnega naselja, lastnik Edvard Jurjevec nastalo škodo ocenjuje na 1,5 milijona evrov in pri obnovi upa na državno pomoč. Prav tako si želi podporo turistov. Čeprav v športnem centru dejavnosti niso na voljo, lahko obiskovalci proste dni preživijo v gostišču ali kampu ter odkrivajo bisere savinjske regije.
Možnost prenočitve
V počitniških hiškah Gostišča Prodnik je na voljo 16 sob, ki skupno sprejmejo do 64 gostov. Vse sobe imajo balkon in so opremljene z najnujnejšimi stvarmi. V glavni zgradbi so med drugim tudi ločen prostor za zajtrk, zunanja terasa, vinska klet in seminarska dvorana.
Le 50 metrov od reke Savinje je Kamp Prodnik, ki so ga odprli le približno mesec pred lanskimi poplavami. »V kampu zdaj želimo čim več prometa, saj je povsem urejen in skoraj nov,« pove Jurjevec. Na voljo je 12 mest za prikolice in avtodome ter 20 mest za šotore. Vse parcele imajo elektriko in vodo, ogrevan sanitarni objekt je prilagojen invalidom. V kampu so dobrodošli tudi psi, ki imajo svoj ločen tuš.
Domača kulinarika
Gostišče Prodnik je zelo znano po domači hrani, zato gostje od tam zagotovo ne bodo odšli lačni, z nasmehom pove sogovornik. V restavraciji vsak dan strežejo domače tradicionalne jedi in druge dobrote; vse od raznovrstnih juh in predjedi do sirovih štrukljev, zgornjesavinjskih žlikrofov, mesnih in ribjih jedi, solatnih krožnikov in drugih sezonskih jedi ter sladic. Večji del hrane pridelajo sami, saj se ukvarjajo tudi z ekološkim kmetovanjem.
Letno pridelajo na stotine kilogramov čebule, česna, krompirja, solate, paradižnika in druge zelenjave. Posebej ponosni so na svoje šparglje, ki so jih prvič zasadili pred skoraj 23 leti. »Letno pridelamo kar 2,5 tone špargljev. Trenutno imamo približno 13 tisoč sadik, ki jih tudi sproti sadimo,« pove. Prav tako imajo na svoji kmetiji govedo in prašiče. Vse suhe domače mesnine, ki jih pridelajo, so namenjene gostom njihovega gostišča. Še posebej radi ponudijo domač svinjski želodec, ki ga pridelajo kar 700 kilogramov letno.
Foto: Andraž Purg
Preberite več v časopisni prilogi Slovenske počitnice.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se