»Ne gre le za hrano, gre za čas za družino!«
Zmaga na izboru za najboljši slovenski kuharski blog, naziv za najboljša kulinarična vplivneža, omembe na omrežjih ameriške podjetnice Marthe Stewart in britanske kuharice Nigelle Lawson, izid kuharske knjige v Združenih državah Amerike, prevod omenjene knjige v slovenščino … To je delček tega, kar se zgodi, ko svoje moči združita informatik, ki najraje na svetu kuha, ter notranja oblikovalka, ki je pri zapisu receptov pozorna še na tako drobno malenkost.

Ste tudi vi pri iskanju receptov za slastno nedeljsko kosilo ali za kakšno jed, ki je pri vas doma hrana za dušo, zašli na kulinarični blog Jernej Kitchen? Njegova snovalca Maja in Jernej Zver sta si dom pred nekaj letih ustvarila v Štorah. Tik ob hiši, kjer živita, je tudi njuna studijska kuhinja, kjer se police šibijo pod stotinami krožnikov, pladnjev, skodelic in drugih kosov posode. Tam je tudi bogato založen hladilnik. Da gre za kuhinjo, namenjeno profesionalcem, sporočajo še studijske luči, s pomočjo katerih ustvarjalni tandem pripravlja posnetke zalogajev, ob katerih se marsikomu pocedijo sline. Njuna kuharska filozofija je osredotočena na lokalno, svežo in sezonsko hrano. Kot pravita, je priprava takšnih jedi tudi najcenejša.
Od ljubezni do bloga
Jerneja je za ustvarjanje v kuhinji navdušila mama. Ko je spoznal dekle Majo, ki je danes njegova žena, je bilo kuhanje eno od njunih skupnih zanimanj. »Ko sva se spoznala, sva ogromno časa preživela v kuhinji. Ves čas sva nekaj ustvarjala,« sta dejala.
Majo je nato študijska pot vodila v Ljubljano. Jerneja, ki je takrat živel v Mariboru, je pogosto klicala in ga spraševala za ideje ter ga prosila za nasvete, kako naj pripravi kakšno jed. Da bi ji na najlažji način posredoval kar največ uporabnih informacij, jih je začel objavljati na spletu. Maja ga je spodbudila, da je recepte pokazal tudi javnosti. »Če ne bi bilo nje, bi verjetno še danes delal v kateri od restavracij. Čeprav sem informatik, me namreč najbolj veseli prav delo z rokami. Sledim svojim sanjam. Le da to zdaj počnem v domači kuhinji,« pravi.
In kako je po končani Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru sploh zašel v kulinariko? Med študentskim delom v informacijskem centru omenjene univerze je prepoznal, da vse življenje ne želi sedeti za računalnikom. Vpisal se je v mariborsko višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem, kjer ga je mentorica Mojca Polak povezala z Ano Roš, ki prav tako kot Jernej po izobrazbi ni kuharica. Potem ko je Ana Roš prebrala njegovo motivacijsko pismo, ga je povabila k sodelovanju. Dobro sta se ujela in eno sezono je ostal pod njenim okriljem. Ker je Hiša Franko oddaljena od naših krajev, je svojo priložnost kasneje našel v Galeriji okusov, kjer je sodeloval s kuharjem Borutom Jovanom. »Počel sem marsikaj,« se nasmehne.
Zmagovalna odločitev
Pri snovanju bloga je Majo in Jerneja vodila misel, kako doseči kar največji krog ljudi. Zato recepte že od začetka objavljata tako v angleščini kot v slovenščini. »Jernej res dobro kuha. Ena od jedi, ki mi je zelo všeč, je njegova bolonjska omaka. Ko sem dala na tehtnico, ali naj recept predstaviva dvema milijonoma ljudi ali več milijardam, sva se odločila za obe možnosti.« K sočasnemu snovanju bloga v dveh jezikih ju je nagovorilo tudi to, da smo v Sloveniji precej zaostajali pri razvoju tovrstnih spletnih strani in družbenih omrežij. Ko je bil v tujini Instagram na primer že zelo uveljavljen, so ga pri nas uporabljali le redki.
Ko danes gledata nazaj, sta neizmerno hvaležna, da sta se odločila za objavljanje receptov v angleščini. Zaradi tega so ju namreč opazili znani tuji kulinarični ustvarjalci in ju povabili k sodelovanju. Tako je prišlo do omemb na omrežjih ameriške televizijske osebnosti Marthe Stewart in znane britanske kuharice Nigelle Lawson. S tem sta dobila ogromno prepoznavnost. »Maja je naredila čudovite posnetke kostanjeve torte. Ko so bile fotografije leta 2016 objavljene na blogu Nigelle Lawson, se je najina spletna stan sesula, takšnega navala ogledov je bila deležna,« sta povedala. Še dodatno prepoznavnost in zaupanje ameriških sledilcev jima je prinesel intervju za ameriško revijo Bake from Scratch oz. Peka za začetnike.
Foto: Andraž Purg
»Imava strogo razdeljene naloge, kar je dobro, saj sva tudi mož in žena. Eno je služba. Ko zapreva vrata studijske kuhinje, je čas za družino,« je dejala Maja.
Preberite več v Novem tedniku