Že 25 let v domove prinašajo barve narave
»Če verjameš v svojo zgodbo in si vztrajen, se ti to obrestuje,« pravijo člani družine Valner. Njihovo vrtnarstvo v Vodružu pri Šentjurju letos praznuje 25 let. Stanislav in Stanislava Valner sta svojo vrtnarsko pot začela na 50 kvadratnih metih površin. Danes v tem družinskem podjetju, ki zaposluje več kot 15 redno zaposlenih, sadike cvetja, zelenjave, zelišč in sadja vzgajajo na skoraj dveh hektarjih.

Začelo se je povsem ljubiteljsko in skromno, ko sta Stanislav in Stanislava Valner doma začela vzgajati sadike zelenjave, za katere sta opazila precej povpraševanja. Nato sta začela vzgajati okrasno cvetje. To je bilo za oba nekaj povsem novega, saj sta bila prej oba dejavna na področju avtoprevozništva. Prevozništvo, zaradi katerega sta bila precej odsotna od doma, sta sčasoma opustila in se posvetila svoji zeleni zgodbi. Zanjo sta navdušila tudi svoja otroka, hčerko Klavdijo z možem Borutom in sina Mateja z ženo Branko.
Stanislav Valner je znanje nabiral na sejmih v tujini. Vzpostavil je sodelovanje z nemškim podjetjem Volmary in z njegovo istoimensko blagovno znamko. Vedno večje zmogljivosti pridelave so družinskemu vrtnarstvu sčasoma odprle vrata trgovcev, ki ponujajo vse za gradnjo, obnovo in vrt. Danes rastline iz šentjurskih rastlinjakov potujejo na police kar 30 trgovskih središč pri nas in na Hrvaškem.
Tek na dolge proge
Valnerjevi so znani po tem, da so potrošnikom med prvimi ponudili cepljene sadike zelenjave. Tovrstne sadike imajo močnejši koreninski sistem in so odpornejše proti boleznim. »Ko smo prvič ponudili cepljen paradižnik, je ena sadika stala takratnih tisoč tolarjev, kar je bilo za tisto obdobje veliko denarja. Le približno deset kupcev se je opogumilo za nakup, medtem ko smo 900 sadik podarili. Ker smo verjeli v njihove prednosti, smo vztrajali pri njihovi prodaji. Po približno dveh, treh letih so vrtnarski navdušenci začeli množično povpraševati po cepljenih vrstah in naš trud se je obrestoval,« se spominja Klavdija Valner Jovan. In dodaja, da se zanimanja za nekatere rastline ne da vzbuditi čez noč.
Za vsak letni čas
Barvito preprogo pomladanskega cvetja v vrtnarstvu trenutno tvorijo trobentice, marjetice, anemone in številne druge rože. Vrtnarstvo je znano po široki paleti zelišč, saj jih je na tamkajšnjih prodajnih policah na voljo več kot 90 vrst. Prav v teh dneh na primer sadijo balkonsko cvetje, različne enoletnice in trajnice, s katerimi bodo ljudje še pred začetkom poletja polepšali svoje balkone in terase. Jeseni kupce privabljajo različne trave in lepotice z okrasnimi listi. Medtem ko pozimi v zavetju rastlinjakov uspevajo božični telohi, ciklame in božične zvezde.
Ena od posebnosti vrtnarstva je, da rastline krepijo s pomočjo naravnih pripravkov. »Živimo z vrtnarijo, tukaj preživimo večino časa, tukaj odraščajo naši otroci, zato se mi zdi prav, da ohranjamo naravo. V zadnjih sedmih letih smo za tri četrtine zmanjšali uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Nadomeščamo jih z učinkovitimi mikroorganizmi. Ti krepijo rastline, da so manj občutljive za bolezni in škodljivce,« je pojasnila Valner Jovanova.
Poplava jih je pretresla
Leta 2014 je poslovanje tega družinskega podjetja močno pretresla poplava, ki se je zgodila tik pred začetkom prodaje jesenskih sadik. Vse rastline so bile pripravljene za prevoz v trgovska središča, ko je potok ob vrtnarstvu zalil rastlinjake in uničil vso jesensko-zimsko zalogo, vključno z ogromnim številom cvetočih mačeh. Sogovornica je dejala, da so jim v prvih dneh po katastrofi prišli pomagat številni sosedje, znanci, prijatelji. Prav ta spodbuda je članom družine, ki niso vedeli, ali naj še vztrajajo pri svoji dejavnosti, dala ogromno moči. »Bilo je zelo težko, a na srečo smo se pobrali. Naši dobavitelji so bili zelo razumevajoči, prišli so nam naproti. Kar smo bili zavezani dobaviti našim večjim kupcem, smo odkupili iz tujine. Vrtnarijo smo nato čistili še leto dni, mulj je bil povsod.«
Kmalu Dan Vrtnarstva Valner
Ljudi, ki uživajo v vrtnarjenju, so minula leta tradicionalno povabili na dneve zelišč, balkonskega cvetja in paradižnika. Zadnji dve leti, ko je bilo zbiranje ljudi omejeno, tovrstnih druženj ni bilo. Zato so zaposleni toliko bolj veseli, da bodo 23. aprila pripravili Dan Vrtnarstva Valner, ko bodo ljudem na voljo izobraževanja in svetovanja. »Trdimo se, da obiskovalcem ponudimo kar največ informacij. Glavni namen je druženje, da se ljudje poveselijo z nami. Čeprav lahko naše rastline kupijo tudi v Merkurju in Bauhausu, se kupci iz vse Slovenije najraje pripeljejo k nam v Vodruž, kje je na enem mestu zbrana vsa ponudba,« je dejala sogovornica.
Svojo zeleno zgodbo prepletajo še s kulinariko, za kar poskrbi Klavdijin mož, priznan kuhar Borut Jovan. »Idej mu res ne manjka. Pripravil nam je že marsikaj zanimivega, na primer rožmarinov sorbet. S takšnimi idejami dokazuje, kaj vse se da pripraviti doma, četudi imamo za pridelovanje na voljo le manjšo teraso ali balkon. Zahvaljujoč posebej pripravljenim sadikam ima lahko vsak na dosegu roke zelišča, zelenjavo ali celo sadje, na primer mini breskvice, nektarine, maline in robide.«
Foto: SHERPA
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se