Podzemni zabojniki zaživeli tudi v Gubčevi ulici v Celju
Družba
Tipografija

Ta teden je v Gubčevi ulici v Celju zaživela že druga podzemna zbiralnica za odpadke v starem mestnem jedru. V sklopu eksperimentalne obnove Lilekove in Gubčeve ulice so bili v prostor umeščeni tudi podzemni zbiralniki za odpadke. Tako je bilo iz predprostorov, prehodov in javnih površin v mestnem jedru odstranjenih več kot sto različnih klasičnih zabojnikov.

 

Prvi teden po odprtju podzemnice je vsak dan med 8. in 18. uro prisoten predstavnik Simbia, ki bo po potrebi pomaga pri pravilnem razvrščanju odpadkov in odlaganju. Stanovalci, ki imajo novo zbirno mesto za odpadke na Gubčevi, so bili o tem obveščeni prejšnji teden.

Podzemni zabojniki zaenkrat še niso zaklenjeni. Uporabnik samo pristopi do podzemnice, stopi na stopalko, da se predal odpre, in vanj odloži vrečko z odpadki. V podzemne zabojnike lahko uporabniki odlagajo vse vrste odpadkov, kot so jih do sedaj v klasične zabojnike pred objekti in v zabojnike na ekoloških otokih.

Kot je znano, je družba Simbio z Mestno občino Celje konec leta 2018 začela pilotni projekt umeščanja podzemnih in njim podobnih zbiralnic na območju mestnega jedra in nekaterih strnjenih naseljih. Umik številnih klasičnih zabojnikov je nedvomno doprinesel k lepšemu in bolj urejenemu videzu mesta ter sprostil prostor za druge namene (parkirišča, zelenice, kolesarnice …). Poleg enotnega urbanega videza je manj tudi širjenja neprijetnih vonjav in manj hrupa ob pobiranja odpadkov.

Enotni zneski za podzemnice in za njim podobna zbirna mesta

S 1. novembrom 2020 je družba za ravnanje z odpadki Simbio poenotila zneske na položnicah za stroške ravnanja z odpadki za tiste fizične osebe, ki odlagajo odpadke v podzemnice in t. i. nadzemnice – to so zbiralnice, ki se praznijo s podobno tehnologijo kot podzemnice. Mesečni strošek ravnanja z odpadki od 1. novembra letos tako znaša 4,96 evrov na osebo (cena vključuje tudi strošek ravnanja z biološkimi odpadki).

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Medved se je posladkal na Celjski koči Medved se je posladkal na Celjski koči
Sreda, 07 Junij 2023 13:51
Ponoči je medved razdejal čebelnjak na Celjski koči. Ali gre za istega kosmatinca, ki so ga minule d...

Preberite več...