Okusiti Laško - za gastronomsko prepoznavno regijo
Družba
Tipografija

Da bi povečala lokalno samooskrbo, spodbudila trajnostni gastronomski turizem in ohranila bogato kulinarično dediščino območja, je Občina Laško s partnerji – Kmetijsko-gozdarskim zavodom Celje, Stikom Laško in Thermano Laško – v minulih letih razvila ter uveljavila kolektivno blagovno znamko (KBZ) Okusiti Laško. Nastala je v okviru evropskega projekta Okusiti raznolikost podeželja. Z vzpostavljenim certifikacijskim sistemom po modelu Izvorno slovensko omogoča destinaciji in njenim ponudnikom večjo prepoznavnost na trgu, medtem ko kupcu in turistu jamči pristnost in kakovost izdelka ter storitve. Do zdaj so certifikat kakovosti KBZ Okusiti Laško prejeli prehranski pridelki in izdelki, rokodelski izdelki ter jedi in pijače.

O učinkih projekta KBZ Okusiti Laško smo se pogovarjali s predstavniki ključnih partnerjev tega odmevnega projekta.

KBZ Okusiti Laško ima za Občino Laško velik pomen, še posebej za razvoj turizma in podeželja. »Ustvariti želimo močno mrežo udeležencev na področju ponudbe in nakupa lokalnih produktov, ki odražajo zgodbe Laškega. Želimo, da kratke oskrbne poti med pridelovalci, predelovalci in ponudniki gostinskih storitev ter javnimi ustanovami in končnimi kupci lokalne certificirane ponudbe, označene s KBZ Okusiti Laško, predstavljajo največjo vrednost za končnega potrošnika. Da domačini in obiskovalci, ki preizkušene dobrote odnesejo domov, ob »pookusu« pripovedujejo zgodbo Laškega. Poleg naštetega je to tudi velika priložnost za domačine, da s svojimi znanji in ustvarjalnostjo oblikujejo možnosti za izboljšanje ekonomskega položaja, za zaposlitev in zaslužek,« je povedala Edina Memić, višja svetovalka za gospodarstvo in kmetijstvo v Občini Laško.

Med cilji, ki so si jih zadali, je bila tudi vzpostavitev lokalne verige dobaviteljev in kupcev ter prodajnih mest pridelkov, izdelkov in storitev novonastale KBZ Okusiti Laško, prav tako skupno nastopanje za večjo prepoznavnost visokokakovostnih dobrin in storitev. Kot je še dodala sogovornica, so v občini zadovoljni z učinki projekta, saj so vidni v okolju in tudi prinašajo koristi članom mreže.

Skupna vrednost projekta Okusiti raznolikost podeželja, katerega vodilni partner je Občina Laško – ostali partnerji so Kmetijsko gozdarski zavod Celje (KGZS – Zavod Celje), Thermana in Stik Laško – je znašala približno 70 tisoč evrov. Projekt, ki je trajal od konca leta 2017 do marca letos, delno financirala Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 80 odstotkov, kar pomeni približno 50 tisoč evrov. Občina Laško je zagotovila denar za ocenjevanja, izobraževanja, delavnice in promocijo KBZ Okusiti Laško.

Kot je še povedala Edina Memić, si v Občini Laško želijo še okrepiti sodelovanje in povezovanje med lokalni ponudniki. Trenutno občina pripravlja projekt Laška hiša iz preteklosti v sedanjost, ki bo vključeval gastronomska doživetja. Več podrobnosti o tem bodo razkrili v prihodnje.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

Sledite nam