V Šentjurju okužbe vztrajno naraščajo
Družba
Tipografija

 

 

ŠENTJUR – V Občini se soočajo z vztrajanjem dnevnega priliva okuženih s koronavirusom in porastom okuženih. Glede na javno dostopne podatke NIJZ je bilo v zadnjih dveh tednih 250 aktivno okuženih oseb. V zadnjem tednu je bila okužba potrjena pri 145 ljudeh. Gre za 38-odstotni tedenski porast, kar šentjursko občino uvršča nad državno povprečje. Iz službe za odnose z javnostmi občine in tamkajšnjega štaba civilne zaščite so sporočili, da nimajo podatkov o domnevnih žariščih. Ker v javnih zavodih, razen doma starejših, ni velikega števila okuženih, domnevajo, da se okužbe morda širijo ob zasebnih druženjih.

 

 

 

 

Za razliko od prvega vala so se okužbe s koronavirusom sedaj pojavile med zaposlenimi in stanovalci Doma starejših Šentjur. Trenutno je okužba potrjena pri 16 stanovalcih in osmih zaposlenin. Delo je zelo oteženo, saj v tej ustanovi manjka skoraj 25 odstotkov kadra. Delo je organizirano v štirih vzporednih conah, in sicer v beli coni, kjer so zdravi stanovalci, v dveh sivih conah, kjer so stanovalci s sumom na Covid in v rdeči coni. Delo, ki so ga pred vdorom virusa opravljali v enem sistemu, sedaj opravljamo v štirih sistemih, zaradi česar imajo bistveno večje potrebe po kadru, slednjega pa četrtina tako že primanjkuje. Direktorica doma mag. Vesna Vodišek Razboršek je povedala, da so zaposleni zelo obremenjeni in izčrpani.

O tem, kje so druga večja žarišča, lahko na občini le ugibajo. V začetku epidemije je bil štab CZ Občine Šentjur obveščen o posameznih okužbah in karantenah med zaposlenimi in učenci v šolah in vrtcih, ki so sedaj že nekaj časa zaprti. Vrtec omogoča le nujno varstvo. Topli obroku so zagotovljeni manjšemu številu učencev iz družin, ki so podale ustrezne vloge, za obroke skrbi OŠ Hruševec Šentjur. Posamezne okužbe so se pojavile tudi med zaposlenimi v drugih javnih zavodih in službah, kot so upravna enota, občina, center za socialno delo, vendar je delo v omenjenih ustanovah ob ustreznih ukrepih ves čas normalno, je povedala predstavnica za stike z javnostjo Polonca Mastnak. Dodala je, da tudi Zdravstveni dom Šentjur ob vseh potrebnih zaščitnih ukrepih nemoteno izvaja svoje dejavnosti, še vedno tam jemljejo tudi brise za določanje okužbe s COVID 19. »Javne službe in zavodi delujejo normalno, marsikje sicer velja omejitev osebnih stikov. Na občini in v štabu CZ zgolj predvidevamo, da se okužba s koronavirusom v večji meri širi ob zasebnih stikih. Zato občane pozivamo, da se v čim večji meri držijo predpisanih ukrepov in omejitev, se opazujejo, upoštevajo morebitne karantene in v največji možni meri preprečijo širitev okužbe v svojih najožjih družinskih in delovnih krogih.«

Foto: SHERPA

 

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Medved se je posladkal na Celjski koči Medved se je posladkal na Celjski koči
Sreda, 07 Junij 2023 13:51
Ponoči je medved razdejal čebelnjak na Celjski koči. Ali gre za istega kosmatinca, ki so ga minule d...

Preberite več...

Sledite nam