Solidarnost je ponovno zmagala
Družba
Tipografija

Prostovoljce, ki stojijo za dvema odmevnima decembrskima dobrodelnima akcijama – Božičkova tovarna daril in Misija človek – so ob začetku letošnjih akcij prevevali mešani občutki. Bili so veseli, da jim je kljub številnim omejitvam zaradi epidemije uspelo začeti zbirati dobrine za ranljive skupine državljanov in darila za otroke iz socialno šibkih družin, a hkrati prestrašeni, ker niso vedeli, ali jim bo uspelo doseči zastavljene cilje. Vere v ljudi niso izgubili in izkazalo se je, da je tudi letos zmagala solidarnost.

 

 

Dobrodelni projekt Misija človek, katerega pobudnik in vodja je Kristjan Veber, se je začel že sredi novembra. Zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov in ostalih točk, kjer se ljudje ponavadi zbirajo, je prostovoljcem močno otežilo delo. Ko so bile redke zbirne točke, ki so jih vendarle lahko postavili, precej bolj skromno obiskane kot v preteklih letih, so mladi prostovoljci vedeli, da je treba akcijo zastaviti drugače. Minuli teden so se podali na pot in v petih dneh obiskali šest občin (Laško, Šentjur, Štore, Vojnik, Žalec in Celje). Odziv je bil izjemen. Skladišče, v katerega so se prelevili prazni hodniki Gimnazije Celje – Center, je bilo v petek popoldan polno. Pred prostovoljci je bilo še nekaj izjemno zahtevnih nalog. Razporejanje zbranega materiala in priprava paketov za dostavo. In seveda sklepno dejanje, predaja zbranega materiala. Ni bilo lahko, a jim je ob veliki predanosti uspelo. In spet so dokazali, da je ljudem še mar za soljudi.

Zavili 1.120 daril

Rahel dvom je še v začetku decembra motil misli najzvestejših in najdejavnejših Božičkovih pomočnikov, ki v okviru Humanitarnega društva Enostavno pomagam vsako leto poganjajo kolesje Božičkove tovarne daril. »Upaš in globoko v sebi čutiš, da so ljudje tudi v teh težkih časih še pripravljeni pomagati,« je predsednik društva Milan Ninić opisal občutke, ki so ga prevevali na prvo adventno nedeljo, na dan, ko je vrata prvič odprla spletna Božičkova tovarna. Po dveh tednih sta občutke negotovosti zamenjala nepopisno veselje in sreča. »Letos nam je skupaj uspelo zagotoviti božično darilo za 1.120 otrok, kar je več kot lani,« je vidno utrujen, a neizmerno srečen povedal Milan Ninić, ki je priznal, da se je za prostovoljce društva takrat, ko so vsi otroci dobili svoje donatorje, pravo delo šele začelo. Treba je bilo nakupiti darila, zato so se povezali s številnimi lokalnimi ustvarjalci in podjetji, predvsem pa je bilo treba darila tudi zaviti in ustrezno razporediti, da so jih lahko gasilci še pravočasno dostavili na vse naslove. In tudi letos jim je uspelo. Kako bi sploh lahko bilo drugače, če nad vsem bdi Božiček?

Foto: Andraž Purg - GrupA in Misija človek

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

 
 

Sledite nam