Na sv. Uršulo v družbi modrina
Družba
Tipografija

 

Planinsko društvo (PD) Dramlje in tamkajšnja osnovna šola sta v prvem valu epidemije koronavirusa dokončala ureditev učne poti od cerkve sv. Ilija v Šentilju do cerkve sv. Uršule in planinske postojanke ob njej. Vsebinski del je pripravila šola, urejanje poti je prevzelo planinsko društvo. Na travniku, ki ga prečkamo kmalu po izhodišču poti, se prvim znanilcem pomladi od aprila pridruži navadni modrin. Ta metulj modre barve nas na označevalnih tablah o posebnostih območja, kjer je urejena učna pot, spremlja vse do cilja. Tam so pohodniki nagrajeni z lepimi razgledi na okoliške vrhove.

 

 

Idejo za ureditev poti so dali v PD Dramlje in k sodelovanju povabili tamkajšnjo osnovno šolo. Skupaj so že pred leti določili glavne vsebinske točke, kaj bi lahko izpostavili ob poti. »Najprej smo seveda pomislili na metulja navadnega modrina, ki živi v našem okolju. Ko smo pred leti izbirali simbol naše šole, smo izbrali prav to žival, značilno za naše kraje,« je pojasnila ravnateljica Mirjana Aužner. Ta žuželka z modro obarvanimi krili se rada zadržuje na nizko poraščenih površinah, predvsem na travnikih z veliko cvetja. In takšen travnik nas pozdravi, kakor hitro prečkamo gozdno sotesko, kjer žubori Drameljski potok.

Po besedah Mirjane Aužner lahko na učni poti izvemo več tudi o drugem bogastvu tamkajšnje narave, od rastlinskih do živalskih vrst. Pridobimo lahko informacije o vodnih virih, geologiji, o območju, ki sodi v Naturo 2000, a tudi o kulturnih znamenitostih ob poti. O vseh teh zanimivostih lahko preberemo na tablah, ki so jih pomagali pripraviti različni učitelji in učenci. »Še preden je bila končana učna pot, smo s šolo radi obiskovali to območje in zbirali gradivo o tamkajšnjih posebnostih. Tam smo imeli orientacijske pohode, učenje v naravi in druge dejavnosti.«

Učenci OŠ Dramlje so učno pot nazadnje organizirano obiskali v obdobju sproščanja ukrepov po prvem valu epidemije koronavirusa. Čeprav so ob dokončanju poti v šoli najprej načrtovali večjo prireditev, so se zaradi epidemioloških razmer odločili, da bodo pot predstavili le na »daljavo«, s pomočjo zgibank in spletnih strani. Kljub temu so izjemno presenečeni nad dobrim odzivom ljudi, ki se zelo radi odpravijo na raziskovanje drameljskih naravnih in kulturnih zanimivosti.

V slogi je moč

Predsednik PD Dramlje Marko Lorger je pojasnil, da se veliko pohodnikov proti cerkvi sv. Uršule odpravi kar po asfaltirani cesti, ki je precej obremenjena z vozili. Učna pot se izogne cestišču in ljudi popelje do neokrnjene narave, do potoka, travnika, gozda.

Pot je bila uhojena le na enem delu. »Bili so ostanki zelo stare ceste na Uršulo, kjer je bil del poti opredeljen kot javno dobro. Del poti smo očistili, del poti smo uredili na novo in vse skupaj označili.« Dejal je, da so za označitev poskrbeli trije markacisti, ki so člani društva. Ker učna pot vodi tudi čez zasebna zemljišča, je planinsko društvo pridobilo soglasja lastnikov. Ker je pot med drugim urejena po gozdu, je morala dovoljenje zanjo dati tudi gozdarska inšpekcija. Denar za ureditev učne poti je planinsko društvo pridobilo na razpisu Občine Šentjur, nekaj denarja je prispevala Krajevna skupnost Dramlje, nekateri podjetniki so prispevali še material ali so prostovoljno opravili določena dela.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Medved se je posladkal na Celjski koči Medved se je posladkal na Celjski koči
Sreda, 07 Junij 2023 13:51
Ponoči je medved razdejal čebelnjak na Celjski koči. Ali gre za istega kosmatinca, ki so ga minule d...

Preberite več...

Sledite nam