»Željni smo tega, kar nas dela ljudi«
Družba
Tipografija

 

Ob prazniku občine Bistrica ob Sotli smo se pogovarjali z županom Franjem Debelakom. Slednji skuša s svojo ekipo sodelavcev vzpostavljati čim boljše pogoje, da bi v lokalni skupnosti zadržal čim več mladih. Zato občinska uprava podpira gradnjo širokopasovne internetne povezave, načrtuje gradnjo novega vrtca in nove telovadnice, razmišlja o spodbudah za mlade glede reševanja njihovega prvega stanovanjskega problema. Debelak je sicer kritičen, da država in Evropska unija podeželje velikokrat podpirata le na načelni ravni, premalo pa je možnosti, da bi takšno območje lažje črpalo denar.

 

 

 

V občini so po besedah župana v zadnjem času potegnili črto pod številnimi pomembnimi naložbami – obnovili so enoto knjižnice, končali projekt Urbana obrt, pod okriljem katerega so v delu stavbe Gabronka uredili izposojevalnico električnih koles. Postavili so tudi stalno razstavo o kovaštvu, kjer se lahko obiskovalci po predhodni najavi tudi preizkusijo v kovaški obrti.

Kaj je najbolj zaznamovalo obdobje od zadnjega občinskega praznika do danes?

Obdobje od zadnjega občinskega praznika je najbolj zaznamovala epidemija koronavirusa. Kljub temu da je bila v tem času vrsta omejitev glede tega, kar imamo najraje, druženja, smo v naši občini vse skupaj dobro prenesli. Mislim, da so se ljudje hitro prilagodili novim tehnologijam. Kulturno društvo Bistrica ob Sotli je na primer kulturni praznik obeležilo s prireditvijo s pomočjo spleta. A še zdaj ko se razmere umirjajo, nam zelo manjka to, kar nas dela ljudi. Da se lahko družimo, objamemo, da se pogovarjamo, ne da bi nas bilo strah okužb, da smo lahko skupaj v zaprtih prostorih. Upam, da bomo kmalu deležni vsega tega.

Kako napreduje gradnja gasilskega doma in družabnega prostora?

Gradnja gasilskega oz. večnamenskega doma je ena največjih zadnjih naložb v naši občini, vredna približno 700 tisoč evrov, in je tik pred odprtjem. Del gasilskega doma je večnamenska dvorana za približno 200 ljudi, ob njej je kuhinja. Gasilski del je dobro načrtovan in prilagojen vsem potrebam gasilcev. Pri gradnji smo upoštevali smernice Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine. Najprej smo imeli glede mesta, kjer stoji dom, nekaj pomislekov. Zdaj vidimo, da nam odpira nove možnosti razvoja tega dela občine. Nove možnosti bomo vključili v prostorski načrt, ki ga pripravljamo za celotno občino.

Kako je z načrti glede gradnje telovadnice in vrtca ter pri morebitnem pridobivanju državnega sofinanciranja?

To je ena največjih naložb, ki jih bomo izvajali v Bistrici ob Sotli, in je zelo pomembna za razvoj podeželja ter za demografsko ogroženo okolje, kot je naše. Doslej občina še ni imela gradbenega dovoljena, zaradi česar na razpisih ni prejela dovolj točk. Odkar imamo gradbeno dovoljenje, še bolj zavzeto iščemo možnosti sofinanciranja za ta projekt. Naložba je ocenjena na približno pet milijonov evrov. Takšnega zalogaja ne moremo plačati iz občinskega proračuna, zato pričakujem pomoč države. Ta se je tudi pred Evropsko unijo zavezala, da bo pomagala podeželju, obmejnim in demografsko ogroženim območjem. Ker naj bi tudi povišala sofinanciranje investicij na področju šolstva, verjamem, da bomo pri črpanju denarja uspešni.

Foto: Andraž Purg - GrupA in Občina Bistrica ob Sotli

 

 

Kdo so občinski nagrajenci?

Slavnostna seja občinskega sveta s podelitvijo občinskih priznanj bo danes, v petek, 25. junija, v dvorani Kulturnega doma Bistrica ob Sotli. Danes bodo namenu predali tudi nov gasilski dom.

Plaketo občine bo prejela predsednica Kulturnega društva Bistrica ob Sotli in dirigentka Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli Špela Drašler. Priznanje občine bo prejela Irena Černelč. Pred časom je svoj pečat pustila pri pripravi projektov v Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli. Kot bibliotekarka je zaposlena v tamkajšnji enoti knjižnice, ki sodi pod okrilje Knjižnice Šmarje pri Jelšah. V knjižnici Irena Černelč ne skrbi le za izposojo in vračilo gradiva, ampak prireja številne dogodke za otroke, mlade, odrasle in starejše. V knjižnici deluje tudi univerza za tretje življenjsko obdobje, ki privablja številne obiskovalce. Društvo upokojencev je za priznanje predlagalo še Katarino Debelak, ki je zelo dejavna v omenjenem društvu. Denarno nagrado bo prejelo Športno društvo Bistrica ob Sotli, ki že 40 let organizira nočni turnir v malem nogometu, na katerega vsako leto povabi pomembna nogometna imena iz Slovenije in s Hrvaške, društvo pripravlja tudi turnirje odbojke, vaške igre in skrbi za športni duh v občini.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

Sledite nam