Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Družba
Tipografija

Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela graditi hišo z upanjem, da si bodo v njej zagotovili prijetne pogoje za družinsko življenje, saj se jima je kmalu zatem rodila hči Nina. A je življenje ubralo drugo pot. Franci je zbolel zaradi raka prebavil in konec leta 2019 umrl. Nataša in Nina sta ostali v nedokončani hiši v zelo slabih bivanjskih pogojih. V njej pravzaprav životarita, saj v hišo brez fasade pronica vlaga, v njej ni urejenega ogrevanja, dotrajana okna in vrata ne tesnijo, vsi prostori so potrebni temeljite prenove. A denarja za to nimata. Pred vrati pa je še ena zima.

Nataša Dolenc zaradi zdravstvenih težav ni sposobna za delo, po možu prejema pokojnino. Enaindvajsetletna hči Nina, ki pridno študira na Višji ekonomski šoli v Celju, prejema štipendijo. To komaj zadostuje za skromno hrano in položnice. Zato so v Območnem združenju Rdečega križa Žalec lani jeseni začeli akcijo zbiranja sredstev za ureditev njunega doma. Nekaj denarja so že zbrali, upajo, da se bo na prošnjo za pomoč do konca leta, ko bodo dobrodelno akcijo končali, odzvalo še več podjetij in posameznikov.

Zbrali prve tisočake

Kot je povedal sekretar žalskega območnega združenja Rdečega križa Matjaž Črešnovar, jima je Rdeči križ Slovenije iz solidarnostnega sklada že namenil 2.500 evrov, denar so prispevali tudi nekatera podjetja in organizacije. »Za ureditev centralnega ogrevanja je podjetje Juteks zagotovilo 2 tisoč evrov, saj je direktorico Bredo Hladnik Natašina in Ninina zgodba zelo prizadela. Nini so v podjetju omogočili poletno počitniško delo. Približno 800 evrov je prispevala tudi Škofijska karitas, drugi po nekaj stotakov. Skupaj se je na računu doslej zbralo 5.816 evrov. Od tega smo za popravilo električne instalacije odšteli 168 evrov, za obnovo strehe 2.547 evrov in za centralno ogrevanje 3 tisoč evrov. Tako smo porabili skoraj vsa sredstva, zato je vsak dodaten darovan evro še kako dobrodošel,« poudarja sekretar Črešnovar.

Dom je le dom

To zimo Nataše in Nine ne bo zeblo, saj so med našim obiskom mojstri v hiši že urejali centralno ogrevanje. Ogrevali se bosta na pelete. Zdaj imata staro peč na drva. »S hčerko Nino sva hvaležni za vso dosedanjo pomoč, saj bova to zimo na toplem. Hvala tudi gospe, ki nama je podarila kuhinjske elemente, a kaj, ko je v kuhinjo prišla vlaga in bodo kmalu povsem uničeni zaradi plesni,« pravi Nataša, ki kljub temu želi ostati v hiši in se ji ponujena selitev v blok ne zdi sprejemljiva: »Dom je le dom, tukaj se počutim doma, zato bi s hčerko radi živeli tukaj,« doda s solznimi očmi.

V žalskem območnem združenju RK upajo, da bo odziv v dobrodelni akciji novembra in decembra dober, saj bi z zbranim denarjem lahko na hiši zamenjali dotrajana okna ter notranja in zunanja vrata. Prav tako bi bilo v kopalnici treba do konca položiti keramične ploščice in sanitarno keramiko ter zamenjati kad, v sobah prebeliti stene in postaviti pohištvo.

Nadzor porabe

Rdeči križ Slovenije (RKS) namenja TRR za zbiranje finančnih sredstev, ker socialno ogrožena oseba, če bi prejemala na svoj TRR donacijska sredstva, nekaj časa ne bi prejemala denarne socialne pomoči. Center za socialno delo tovrstne prilive šteje kot prihodke osebe. Če bi na svoj TRR prejemala donacijska sredstva oseba, ki je zaposlena, bi finančni upravi morala plačati dohodnino.

Rdeči križ Slovenije zato skrbno vodi evidenco zbranih sredstev, njihovo porabo pa nadzira tričlanska komisija. Zaradi preglednosti RKS sproti objavlja prihodke in odhodke na družbenih omrežjih. Bančnih provizij in stroškov dela RKS na obračunava od prejetih donacij.

Pomagajmo

Koda namena: CHAR, Namen: Nataša in Nina, TRR: SI56 6100 0002 7180 620, Referenca/sklic: SI00 2021-4, Prejemnik: RKS – OZ Žalec, Hmeljarska ulica 3, 3310 Žalec. E-donacije: s QR-kodo in plačilno kartico prek spleta: https://zalec.ozrk.si/sl/e_donacije/. SMS-donacijo lahko pošljete z besedo ZID5 na 1919 in tako prispevate 5 evrov. Velja za uporabnike mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2. Akcija zbiranja sredstev se bo končala 31. decembra 2022.

Fofo: Andraž Purg – GrupA

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...