V Spodnji Savinjski dolini ne »dajo« nujne medicinske pomoči
Družba
Tipografija

Predlog reorganizacije nujne medicinske pomoči in s tem negotovost pred morebitno ukinitvijo urgentnih ambulant še posebej odmevata v Spodnji Savinjski dolini. Tamkajšnjih šest županov se je konec decembra sestalo in napisalo protestno pismo, v katerem ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu sporočajo, da so proti ukinitvi urgentne ambulante v Zdravstvenem domu (ZD) Žalec.

Župani vseh šestih spodnjesavinjskih občin so se na osnovi informacij iz medijev o reorganizaciji oziroma ukinitvi nujne medicinske pomoči v ZD Žalec sestali na skupnem sestanku, katerega rdeča nit je bila ohranitev nujne medicinske pomoči v dolini. Sprejeli so sklepa, da nasprotujejo ukinitvi tovrstne enote v Žalcu in da predlagajo, da se na območju Spodnje Savinjske doline vzpostavi enota nujnega reševalnega vozila.

Veliko zahtevnih posredovanj

Vse to so konec decembra zapisali v pismu, ki so ga naslovili na ministra, in ob koncu še dodali, da je oba navedena sklepa smiselno upoštevati pri pripravi nadaljnjih strokovnih gradiv, ki se nanašajo na reorganizacijo nujne medicinske pomoči v Sloveniji. »Z izgubo dežurne zdravstvene ambulante v Žalcu bi se morali bolniki odpeljati v oddaljen urgentni center v Celje, kjer bi se zaradi tega še dodatno povečalo število obiskovalcev. Podaljšal bi se tudi čas čakanja na obravnavo,« so kot glavne razloge za nasprotovanje izpostavili v žalski občini, ki je obenem pobudnica in nosilka protestnega pisma.

Direktorica žalskega zdravstvenega doma dr. Hana Šuster Erjavec je že pred časom za naš medij pojasnila, da verjame, da bodo na ministrstvu za zdravje pri reorganizaciji mreže upoštevali dejanska posredovanja. »Glede na to, da pri nas beležimo veliko zahtevnih posredovanj (50 oživljanj lani), ne vidimo logične razlage za ukinitev. Če bi nujno službo ukinili, bi se s tem seveda zmanjšala dostopnost do nujne oskrbe, kar zagotovo ni sprejemljivo, zato tega ne pričakujemo in ne podpiramo,« je še dodala konec decembra.

V rokah zdravstvenikov?

Da zaenkrat ni jasno, za kakšno reorganizacijo naj bi v resnici šlo, izpostavlja zdravnica Polona Sagadin, dr. med., ki ima v polzelski zdravstveni postaji zasebno ambulanto družinske medicine. »Glede na to, da je urgentna medicina s specialisti urgentne medicine postala samostojna specializacija, se bo tudi sistem moral prilagoditi. Predvidevam, da nujne medicinske pomoči v manjših zdravstvenih domovih ne bodo ukinjali, verjetno pa bodo po vzoru iz tujine postopoma nujno medicinsko pomoč v veliki meri prevzeli za to dobro izšolani diplomirani zdravstveniki, ki se bodo ukvarjali samo s tem,« je pojasnila zdravnica in dodala, da je z vidika ambulant družinske medicine nujna medicinska pomoč vsaj v dnevnem času tudi v Zdravstvenem domu Žalec potrebna, saj se tako razbremenijo tudi njihove ambulante. »Glede drugih ne tako nujnih stanj menim, da bi močan primarni nivo bistveno zmanjšal potrebo po dežurnih ambulantah, kot jih poznamo zdaj.«

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Nedelja, 19 November 2023 06:02
Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po ...

Preberite več...

 
 

Sledite nam