S polno dvorano do odplačila posojila
Družba
Tipografija

 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dvema malima otrokoma. Nesreča je prinesla tudi večje denarne obremenitve, saj je na njenih plečih ostalo odplačevanje posojila, ki ga je partner najel za gradnjo njune hiše. »Razumeti, kakšne težke čase prestaja, ne more nihče. Pomagamo pa ji lahko vsi,« pravi njena prijateljica Tea Žarn. Slednja bo ob pomoči šmarske območne organizacije Rdečega križa Slovenije, številnih glasbenikov ter donatorjev 7. februarja organizirala dobrodelni koncert. Če bodo vsi sedeži v Večnamenskem centru Kozje zasedeni, bo zbranega dovolj denarja za poplačilo posojila. To bo družini omogočilo mirnejših prihodnjih devet let.

 

 Doroteja Kozmus je otroštvo preživela v okolici Sevnice. Ljubezen jo je pripeljala v Gorjane v občini Kozje. S partnerjem Jožetom Kunejem, ki je bil zaposlen v bistriški enoti podjetja Elektro Celje, sta bila par dvanajst let. Najela sta posojilo za gradnjo hiše in si ustvarjala dom. Usoda je njuno srečo pretrgala sredi lanskega septembra.

Tisto nedeljo so imeli trgatev. Sorodniki in prijatelji, ki so prišli na pomoč, so se ob 17. uri začeli poslavljati. Jože in njegov oče sta ostala v vinogradu, da bi grozdje stisnila v mošt. Medtem se je oče poškodoval, zato ga je Jože s traktorjem odpeljal domov in se sam vrnil v vinograd, da bi pospravil. »Doroteja ga je vprašala, ali ga počaka. A je odvrnil, da bo sam naredil vse potrebno in da se vidita kasneje. Ker ga je pričakovala, je v hiši pustila odprta okna, pričakovala je, da jih bo zaprl, ko se bo vrnil. Proti jutru je opazila, da ni prišel domov. Ko je stopila iz hiše in pogledala proti vinogradu, so tam gorele še vse luči,« takratne dogodke opisuje Dorotejina prijateljica Tea Žarn.

Pri prvem obisku vinograda Doroteja svojega partnerja ni našla. Ker je bil čas, da otroka odpelje v vrtec, je na pomoč poklicala Jožetova starša. Slednja sta ob prihodu na kraj spoznala, da je njun sin ob pospravljanju ostankov grozdja s traktorjem zdrsel po pobočju. Padel je z vozila, obležal nekaj metrov stran in preminil. Tudi če bi bili reševalci na kraju nesreče, mu ne bi mogli pomagati, so zapisali v obdukcijskem poročilu.

Foto: Osebni arhiv

Na dobrodelnem koncertu 7. februarja bodo med drugim nastopili Fehtarji, Toni Sotošek z družino in harmonikarji, Prifarski muzikanti s citrarko Jasmino Levičar, Vili Resnik, Miran Rudan, Uroš in Tjaša Steklasa ter drugi. Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih Eventima (na Petrolu, Pošti Slovenije in spletu).

 

Tea Žarn je hvaležna, da so se nastopajoči pripravljeni odpovedati svojemu zaslužku. »Vsi, ki so se odzvali na prošnjo po nastopu, so poudarili, da človek res nikoli ne more vedeti, kdaj ga lahko doleti kaj podobnega,« je dejala. Pri organizaciji koncerta sodelujejo številna podjetja, ustanove in društva v občini Kozje in širše.

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

Medved se je posladkal na Celjski koči Medved se je posladkal na Celjski koči
Sreda, 07 Junij 2023 13:51
Ponoči je medved razdejal čebelnjak na Celjski koči. Ali gre za istega kosmatinca, ki so ga minule d...

Preberite več...

Sledite nam