RADEČE - Praznovanje začeli z dobrodelno govejo juho
V Vrhovem pri Radečah je zadnjo avgustovsko soboto dišalo po slovenski goveji juhi. Prosvetno društvo Vrhovo in tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo sta festival te značilne tradicionalne slovenske jedi, brez katere običajno ne mine nobeno nedeljsko ali praznično kosilo, prvič pripravila pred štirimi leti, nato juhe dve leti zaradi epidemije koronavirusa niso kuhali. Po domači goveji juhi je nato v Vrhovem ponovno zadišalo lani, letos pa so festival pripravili že tretjič. Ker Občina Radeče 8. septembra obeležuje občinski praznik, je bil dogodek več kot primeren za uvod v praznovanje. Festival je imel tudi dobrodelno noto. Organizatorja sta se namreč odločila, da bosta zbrana sredstva namenila za pomoč prizadetim v nedavnih poplavah.

Juho je kuhalo deset ekip, ki so jih sestavljali predstavniki društev, zavodov, političnih strank, prijateljev … Iz vsakega lonca oziroma kotla je omamno dišalo. Vsaka od sodelujočih ekip je imela svojo skrivno sestavino, ki jo je dodala juhi, da je bila ta še bolj okusna. Nekateri sodelujoči so prisegali tudi na bolj neobičajne dodatke, s katerimi so oplemenitili juho, kot je na primer žgoči čili. A tega lahko dodaš v juho šele, ko je ta že v krožiku, so pojasnili. Vsi pa so se strinjali, da je juha najboljša, če jo kuhaš s srcem. Osnove za dobro govejo juho so sicer kakovostno meso, domača zelenjava, začimbe in domča zakuha. Pomembno je tudi, kako se juha kuha. Zanjo si moramo vzeti čas, so poudarili kuharski mojstri in mojstrice. Kuhati se mora tako počasi, da komaj vre. In prav to je tudi ključ do bistrosti juhe, so nam zaupali eno od skrivnosti.
BA
Več preberite v Novem tedniku, ki je izšel 7. septembra 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se