Oskrbovana stanovanja v Velenju pripravljena na vselitev
Družba
Tipografija

Starajoča družba smo, število starostnikov se povečuje in s tem tudi potrebe po oskrbovanih stanovanjih. Zato je na Žarovi cesti v Velenju občina zgradila stavbo, v kateri je dvanajst tovrstnih stanovanj. Vanje se bo osemnajst stanovalcev lahko vselilo konec tedna. Ob stavbi so zagotovljena parkirna mesta, od tega sta dve predvideni za invalide. Najnovejša pridobitev je stala 2,4 milijona evrov, od tega je približno 950 tisočakov prispevala Evropska unija.

Oskrbovana stanovanja so namenjena starejšim, ki sami ne morejo več v celoti skrbeti zase, vendar ob pomoči strokovnega osebja še vedno živijo razmeroma samostojno. Stanovanja in okolica so v celoti prilagojeni potrebam bivanja starejših, tudi osebam na invalidskih vozičkih, stanovalcem omogočajo zasebnost in samostojnost, kakršno so imeli doma. Hkrati jim bivanje v takšnih stanovanjih nudi varnost, saj je ves čas zagotovljena pomoč na daljavo. Na voljo je dvanajst novih stanovanj. Šest jih je velikih 57 kvadratnih metrov in so primerna za dve osebi. Preostalih šest stanovanj je manjših, primerna so za bivanje enega stanovalca, saj so velika 35 in 44 kvadratnih metrov. Vsem oskrbovanim stanovanjem pripada shramba. Sicer pa so vsa opremljena s kuhinjo in z vgradno omaro. Na voljo je skupni prostor za druženje stanovalcev.

V novozgrajeni stavbi so dvigalo ter toplotna podpostaja in podzemno zbiralnica za odpadke, zunaj je kolesarnica. S parkiranjem ne bo težav, se je zagotovljenih dvanajst parkirnih mest, od tega sta dve predvideni za invalide. Urejena okolica stanovanjskega bloka omogoča izvajanje različnih dejavnosti, ki so prilagojene starejšim osebam.

Kolikšna bo najemnina?

Mesečna najemnina v oskrbovanem stanovanju za eno osebo bo znašala okoli 190 evrov, za dve osebi pa okoli 290 evrov. K temu znesku je potrebno dodati še stroške bivanja. Najnovejša stanovanjska pridobitev je stala 2,4 milijona evrov, od tega je približno 948 tisoč evrov prispevala Evropska unija (Next Generation EU). Naložba je del ukrepov iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Kot še pravijo v občinski upravi, so vseh dvanajst stanovanj oddali v najem na osnovi javnega razpisu. Po prispelih prijavah je posebna komisija pripravila prednostno listo prijaviteljev. Jutri (v petek) bodo stanovalci podpisali najemne pogodbe in prejeli ključe stanovanj.

Po besedah župana Petra Dermola v Velenju zadnja leta zaznavajo naraščajoče potrebe po oskrbovanih stanovanjih, zato namerava Mestna občina Velenje v naslednjih letih še graditi tovrstna stanovanja. Tako bodo starejšim od 65 let, ki so še sposobni samostojnega življenja, zagotovili prilagojeno bivalno okolje.

Več v članku v tiskani izdaji Novega tednika, 14. september.

 

Sledite nam