Savinjski Oktoberfest pritegnil številne ljubitelje piva
Družba
Tipografija

Tržnica pri fontani piva v Žalcu se je že sedmo leto spremenila v prizorišče Savinjskega Oktoberfesta, za katerega organizacijsko skrbi Kulturno društvo Savinjski Oktoberfest. Pivo, klobase in preste so ponovno privabili številne ljubitelje piva, ki se zabavajo ob živi glasbi in zabavnih igrah. Med njimi sta kot medijska partnerja Novi tednik in Radio Celje.

Kot se za pravi Oktoberfest spodobi, se je tudi njegova savinjska različica začela z zabijanjem pipe v sod. To častno opravilo je pripadlo žalskemu županu Janko Kosu in Miri Petre, ki je tudi zaslužna, da je Spodnja Savinjska dolina dobila svojo različico tega znanega bavarskega pivskega praznika.

A Savinjski Oktoberfest ni zgolj »uvožen« praznik piva, temveč ima tudi bogato domačo etnološko noto. Del dogajanja je tradicionalni Hmeljarski likof, na katerem hmeljarji ob koncu obiranja hmelja potegnejo črto pod hmeljarsko sezono. Združenje hmeljarjev Slovenije ga je dolga leta pripravljalo v Hmeljarskem domu Petrovče, zadnja leta je na prostem v središču Žalca in s tem veliko bolj viden javnosti.

V zadnjih letih Savinjski Oktoberfest nastaja pod okriljem istoimenskega kulturnega društva, nad katerim bdi Ane Mari Petre Aubreht, sicer izvršna direktorica podjetja Petre. V veliko pomoč pri organizaciji tega dogodka ji je njena pomočnica Sabina Palir. Podporo nudita še Občina Žalec in tamkajšnji zavod za kulturo, šport in turizem. (Foto. Andraž Purg)