Novi tednik
© 2025 NT&RC, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Veganizirala je tradicionalne slovenske jedi


Špela Ožir
8. 11. 2023, 04.59
Posodobljeno
07:43
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

»Moja kulinarična pot se je začela, ko sem pri šestnajstih letih ugotovila, da si bom pri kroničnih težavah s kožo morala pomagati sama, saj zdravniki niso iskali vzroka, temveč so zgolj zdravili simptome,« v uvodu pove Vita Vybihal. Ideja, da bo morala do konca življenja živeti z ogromnimi izpuščaji, ji namreč nikakor ni bila všeč. Raziskovanje morebitnih vzrokov za atopijski dermatitis jo je hitro pripeljalo do prehrane. Najprej je iz svoje prehrane izločila kravje mleko in ga nadomestila z rastlinskim. Kmalu je nehala jesti še meso in začela pripravljati svoje obroke. Takrat je ugotovila, da sta ji kuhanje in razvijanje receptov zelo všeč. Rekla si je, zakaj vsega pridobljenega znanja in zbranih receptov ne bi zbrala v knjigi. In točno to je storila.

1699419949_jaz_s_solatko_pomanjsana_obrezana.jpg
Arhiv NTRC

knjigi z naslovom Za dušo in srce je zbrala in opisala 52 sezonskih rastlinskih receptov. »Polni so novih in domačih okusov, ki z raznolikostjo in izvrstnostjo približujejo rastlinsko hrano ljudem vseh generacij in usmeritev. Rastlinska hrana je dokazano boljša za naše zdravje od živalske, hkrati je izjemnega pomena pri boju proti podnebni krizi in za lepšo prihodnost planeta. Mimogrede rešimo življenje kakšni živali, kar tudi ni kar tako,« pravi Vita Vybihal.

Uspešna v boju

Vsi objavljeni recepti temeljijo na vodilu preprostosti in dostopnosti. Sestavine najdemo v vsaki trgovini in so cenovno dostopne. Ideje zanje je dobila z vseh vetrov. »Nekaj je tradicionalnih, a veganiziranih. Nekaj je tujih. Nekaj je takšnih, ki so se mi kar tako utrnili, ko sem slišala kakšno pripoved ali videla fotografijo,« našteva mlada Polzelanka in dodaja, da bodo všeč vsem, ki želijo v svojo prehrano vnesti več zelenjave in ne vedo, kako jo pripraviti okusno. »Z njimi lahko razbijejo enoličnost svojih obrokov. Namenjeni so tudi tistim, ki imajo radi zdravo, okusno hrano, po kateri se ne počutimo težke in ki nas resnično nahrani.«

Hladna polovica leta stanje atopijskega dermatitisa poslabša. So recepti torej pravi način v boju proti tovrstnim kožnim težavam? »V mojem primeru zagotovo. Atopijski dermatitis je kronična bolezen kože, za katero vzroka ne poznamo. Med raziskovanjem sem ugotovila, da se stanje v večini primerov občutno izboljša, ko omejimo ali izločimo živalske izdelke iz prehrane. Sploh mlečni izdelki so mnogokrat velika težava.«

V svetu kreativnega podjetništva

Vita Vybihal je po končanem študiju kulturologije v Ljubljani ugotovila, da želi iz svojega konjička ustvariti poklic. Podala se je na pot kreativnega podjetništva. »Podjetništvo največkrat povezujemo s fizičnimi izdelki, recimo s kozmetiko. A to ni edina oblika podjetništva, čeprav je najlažje razumljiva. Kreativno podjetništvo pomeni, da posel ›stoji‹ na kreativi, naj bodo to glasbena ali likovna umetnost, ročna dela, keramičarstvo ali v mojem primeru razvijanje receptov in fotografija.« (Foto: osebni arhiv)

Celoten prispevek preberite v tiskani izdaji Novega tednika, ki je izšel 2. 11. 2023.

cloud-sun

Trenutno

21 °C

Delno oblačno

ponedeljek, 12. 5

Deževno

8 / 19 °C cloud-rain

torek, 13. 5

Delno oblačno

9 / 17 °C cloud-sun

sreda, 14. 5

Delno oblačno

6 / 20 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 NT&RC, d.o.o.

Vse pravice pridržane.