Oskrbnica Mozirske koče razočarana odšla
Družba
Tipografija

Letošnjo jesen je završalo po družbenih omrežjih. Oglasili so se v prvi vrsti planinci, ki so se po vzponu na Golte želeli okrepčati v nedavno zgrajeni novi planinski koči, a so bila njena vrata zaklenjena. Dosedanja najemnica Alenka Vetrih je konec septembra predčasno prekinila pogodbo. Komaj zgrajena koča tako ostaja zaprta. Razlog naj bi bila nesoglasja med Vetrihovo in Planinskim društvom Mozirje.

Njegovi člani niso oklevali. Takoj ko so izvedeli, da je planinska koča ostala brez najemnika, so objavili razpis za novega oskrbnika. Ta se je končal konec oktobra. Nanj se je prijavilo šest ponudnikov. Nekaj je okoliških gostincev, nekaj tudi od drugod. Predsednik planinskega društva Boštjan Goličnik je povedal, da z njimi zdaj potekajo intenzivni pogovori. Nov najemnik, s katerim bo pogodba sklenjena do marca 2025, naj bi bil znan kmalu. Kot je še dodal, želijo, da bi izbrani oskrbnik začel zagotavljati ponudbo čim prej. Gostinski del koče je namreč pripravljen in zgolj še čaka, da zaživi.

Nerešljiva trenja

Odločitev dosedanje najemnice Alenke Vetrih, ki je v tej vlogi prišla na Mozirsko kočo pred približno tremi leti in pol, je presenetila marsikoga. Veljala je za priljubljeno in zvesto oskrbnico. Vztrajala je tako v času »korone« kot po požaru koče, ko je gostinsko ponudbo dve leti in pol zagotavljala v bližnji koči reševalcev. »Takrat smo stopili vsi skupaj. Po najboljših močeh smo pomagali pri zbiranju finančnih sredstev, orodja, zaščitnih sredstev, da se je lahko čiščenje začelo. V nadomestni koči smo delovali enako kot v stari. Nudili hrano, pijačo in zavetje ter promovirali Mozirsko kočo. Prodajali smo majice in kadar so bile različne delovne akcije, smo delavcem in prostovoljcem večkrat brezplačno ponudili malico in pijačo,« je na družbenem omrežju zapisala Alenka Vetrih, ki sicer prihaja iz Pake pri Velenju.

Nova Mozirska koča je rasla in letos poleti je le končno prišel dan njenega odprtja. »Dolgo nismo vedeli, ali sploh bomo oskrbniki mi ali bo kočo dobil kdo drug. Malo pred odprtjem so me poklicali, naj pridem podpisat pogodbo samo za osem mesecev. Podpisala sem jo, čeprav sem imela ves čas občutek, kot je bilo tudi na odprtju vidno, da nekako nismo zaželeni,« je še zapisala Vetrihova in dodala, da so se po odprtju iz dneva v dan pojavljale težave. »Nova koča, a vendar kup stvari, ki niso delovale. Po več klicih v Planinsko društvo Mozirje in kljub prošnjam, naj se stvari uredijo za normalno delovanje, je komunikacija med nami in društvom ugasnila.«

Razplet presenetil marsikoga

Vetrihova se je odločila, da bo s 30. septembrom svojo gostinsko zgodbo na Golteh končala in se pod blagovno znamko Lenčkine dobrote posvetila peki piškotov ter peciva. Spomladi želi poiskati novo kočo. Njena odločitev je presenetila marsikoga. Tudi župana Občine Mozirje Ivana Suhoveršnika in marsikaterega občinskega svetnika. Tudi zato, ker so bili obiskovalci do zdaj z njeno ponudbo zadovoljni. Na občinskem svetu so se slišali pomisleki, zakaj bi nekdo nekaj spremenil, če je do zdaj dobro delovalo.

Suhoveršnik upa, da bo planinsko društvo čim prej izbralo novega najemnika. »Malo nerodno je, da smo bili še letos poleti vsi veseli in smo hvalili drug drugega za donacije. Kmalu zatem pa je koča zaprta. Upam, da se bo to čim prej spremenilo in da bo planinsko društvo našlo oskrbnika, ki bo dal koči ponovno življenje.«

Ponagajala povodenj

Predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik pravi, da so člani društva prebrali zapis Vetrihove, a v medijih ne želijo prati umazanega perila. A so bili tudi sami nad njenim odhodom zelo presenečeni. V prvih mesecih po odprtju so se pojavile težave z dobavitelji, predvsem v kuhinji, kjer niso bili vsi naročeni predmeti pravilno dostavljeni. A kot pravi Goličnik, so zdaj te težave že odpravljene.

Večji izziv predstavljajo sobe v koči. Pri njihovem opremljanju jim je nekoliko ponagajala povodenj. Zaradi tega je prišlo do zamude pri izdelavi in dostavi pohištva za kočo. Mizarju, ki je izdeloval pohištvo, je poplava odnesla izdelke, zaradi česar se je zavlekel dobavni rok. Goličnik ob tem dodaja, da je še sreča, da so ravno v mrtvi sezoni, zaradi česar škoda zaradi zaprtja ni tako velika. (Foto: arhiv NT/Bina Plaznik)