Unior: Pozen odziv vodstva poraja dvome
Gospodarstvo
Tipografija

Vodstvo zreškega Uniorja je šele tri tedne po izpustu manjše koncentracije pare kromovega trioksida iz proizvodnega procesa sklicalo novinarsko konferenco in pojasnilo izredni dogodek. Predsednik Uniorjeve uprave Darko Hrastnik je priznal, da so naredili napako, ker bi javnost o tem morali obvestiti prej. Dogodek po prvih analizah ni negativno vplival na okolje, povzročil pa je škodo na vozilih, na katera sta trioksid zanesla deževje in veter. Dan po novinarski konferenci so z Ministrstva za okolje in prostor sporočili, da bodo v podjetju uvedli nadzor in primer podrobneje preiskali.

V kadi za galvanizacijo v podjetju Unior s približno 1600 zaposlenimi se je 26. oktobra pokvarila naprava za čiščenje odpadnih plinov. Zato je v zrak ušla manjša koncentracija kromovega trioksida. »Takoj smo ustavili proizvodnjo in o dogodku obvestili Inšpektorat za okolje in prostor ter ga seznanili s stanjem in opravljenimi ukrepi. Pokvarjena naprava ni delovala vse do 7. novembra, ko smo napako odpravili,« sta pojasnila predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik in član uprave Branko Bračko.

Šele 7. novembra so v Uniorju na lastno pobudo s pooblaščenim izvajalcem obratovalnega monitoringa emisij snovi v zrak Talum Inštitutom izvedli tehnične meritve. Po zagotovilih Darka Hrastnika vrednosti emisij kroma na izpustu niso presegale predpisanih mejnih vrednosti, enako velja tudi za izmerjene emisije snovi v tleh, ki so jih merili na treh točkah znotraj in treh zunaj tovarne.

Negotovost ostaja

Prebivalci Zreče so v negotovosti, saj še vedno ne vedo, ali so bili zaradi izpusta pare kromovega trioksida izpostavljeni nevarnosti, ali lahko uživajo zelenjavo svojih vrtov in podobno. Prveanalize sicer kažejo, da negativnih vplival na okolje ni bilo.

»Informacije o morebitnih posledicah smo preverjali pri zaposlenih, spraševali smo tudi zdravnike na našem območju, ki so nam povedali, se občani na njih niso obračali z zdravstvenimi težavami kot so kašelj ali izpuščaji,« je še povedal predsednik uprave. So pa posledice vidne na osebnih vozilih, na katere sta zmes v pari zanesla deževje in veter. Madeže na vozilih, ki jih je mogoče odstraniti s poliranjem, je do zdaj prijavilo 460 ljudi, škodo pa jim bodo povrnili. Hkrati bodo skupaj z zavarovalnico organizirali ogled vozil na sedežu podjetja.

Odziv župana

V objavi na spletni strani Občine Zreče je župan Boris Podvršnik zapisal, da je bil o dogodku obveščen šele 4. novembra. Takoj je poklical odgovorne v podjetju, ki so mu zagotovili, da so že izvedli vse potrebne ukrepe za takojšnje zmanjšanje nevarnosti za okolje in zdravje ljudi. V primeru večje nevarnosti za okolje in zdravje ljudi bi odredili takojšnje dodatne ukrepe, posredovali bi pristojni za zaščito in reševanje. Ker v času okvare ni bilo znakov o nesreči z nevarnimi snovmi, niso mogli ukrepati,« še dodaja župan.

Uvedli nadzor

Iz Ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da bodo uvedli nadzor. O dogodku so bili obveščeni šele 17. novembra, na dan novinarske konference. Zahtevali so čimprejšnje posredovanje predstavnikov Inšpektorata za okolje in prostor in Agencije za okolje. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa bo ocenil kakšnemu tveganju so bili izpostavljeni prebivalci na Zreškem. Sprožili bodo tudi postopek notranjega nadzora, ker želijo ugotoviti zakaj Inšpektorat za okolje in prostor ni pravočasno ukrepal. Nedopustno je namreč, da se pristojni inšpektor po dogodku ni seznanil z dejstvi na terenu, so poudarili na ministrstvu.

Najbolj brano

Čas se izteka Čas se izteka
Ponedeljek, 18 September 2023 05:00
Če razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, je zdaj skrajni čas, da ukrepate in prehitite ...

Preberite več...

Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023 Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real...
Četrtek, 27 Julij 2023 12:55
Podjetje Ekosen se je udeležilo prestižnega dogodka Real Expo 2023, ki je potekal v Sarajevu od 18. ...

Preberite več...

Brez sprememb na čelu komunale Brez sprememb na čelu komunale
Četrtek, 25 Maj 2023 09:28
Komunalo Laško bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tomaž Novak. Laški občinski svetniki so njegovo im...

Preberite več...

Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali Začel se je natečaj SME EnterPRIZE zavarovalnice Generali...
Ponedeljek, 17 April 2023 17:56
Generali zavarovalnica d. d. prvič organizira nagradni natečaj SME EnterPRIZE, ki je namenjen spodbu...

Preberite več...

Sledite nam