Sejemsko sezono začel Agritech
Gospodarstvo
Tipografija

Celje bo do nedelje središče kmetijske in gozdarske mehanizacije. Danes, v četrtek, se je namreč začel sejem Agritech. Gre za strokovni sejem, ki ga je družba Celjski sejem v sodelovanju z združenjem proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnologije prvič pripravila leta 2019. Na letošnjem sejmu, ki bo trajal do 4. februarja, sodeluje 105 razstavljavcev iz šestih držav, ki predstavljajo stroje in opremo 350 blagovnih znamk.

Med razstavljavci so tudi vsi najbolj pomembni proizvajalci in prodajalci kmetijske in gozdarske mehanizacije iz širše celjske regije, od Sipa in Tehnosa do Tajfuna in Vitlov Krpan ter Itra in Lagerhofa.

Vsi trije dosedanji sejmi Agritech so potrdili, da je takšen sejem nujen. »Čeprav je letošnji šele četrti po vrsti, se je že uveljavil kot največji strokovni sejem kmetijstva in gozdarstva pri nas. Vsi, ki delajo v teh dejavnostih, ga potrebujejo, na začetku leta pa ga pripravljamo zato, da se lahko kmetje in drugi za nakup nove mehanizacije odločijo še pred začetkom sezone,« pravi vodja sejma Renata Košenina. »Agritech je uspešen prav zaradi svoje usmerjenosti k strokovnim obiskovalcem, po čimer se razlikuje od drugih kmetijskih sejmov v Sloveniji,« je prepričan Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem, ki pričakuje, da si bo letos Agritech ogledalo najmanj 25 tisoč ljudi. Pričakuje tudi, da bodo med njimi predvsem kmeti, gozdarji in predstavniki kmetijskih podjetij. Razstavljavci želijo, da bi na sejem prišlo čim več mladih kmetov, ki jih novosti in predvsem nove tehnologije tudi najbolj zanimajo. Razlogov za obisk je vsekakor veliko, pravi Otorepec, saj je ponudba tudi letos bogata.

Tudi o obnovi gozdov po lanskih neurjih

Sejem Agritech ni samo razstava novosti na področju kmetijske in gozdarske mehanizacije. Spremljalo ga bo več strokovnih prireditev in praktičnih prikazov delovanja kmetijskih in gozdarskih strojev. Med strokovnimi prireditvami organizatorji opozarjajo na dve strokovni predavanji, ki ju bo jutri, v petek, pripravila celjska območna enota zavoda za gozdove. Na prvem bo na primeru Mestnega gozda Celje predstavila razvoj socialnih funkcij gozdov, tema drugega predavanja bo obnova gozdov po lanskih neurjih. Po trenutnih ocenah je bilo v poletnih neurjih zelo poškodovanih 1,4 milijona kubičnih metrov dreves in 2.626 kilometrov gozdnih cest. O gozdovih, in sicer o gospodarjenju z njimi, bodo govorili tudi na srečanju, ki ga bo v soboto pripravila Zveza slovenske podeželske mladine.

Sledite nam