Zaradi obremenjevanja in uničevanja okolja kazensko ovadena deveterica
Kronika
Tipografija

Celjski kriminalisti so konec prejšnjega meseca zaključili obsežno preiskavo sumov storitev kaznivih dejanj obremenjevanja in uničevanja okolja ter kazensko ovadili štiri odgovorne osebe podjetij iz Celja, Domžal in Ljubljane, štiri zaposlene v podjetjih iz Domžal in Ljubljane ter 27-letnega moškega z območja Šentjurja. Gre za primere onesnaženja okolja, ko so vozniki tovornih vozil na štiri zemljišča v Vodulah pri Dramljah, industrijski coni v Šentjurju, v Jerčinu ter v Spodnjem Grušovju nezakonito odložili več kot 500 ton odpadnega blata iz čistilnih naprav in s tem poslabšali kakovost zraka, vode in zemlje v takem obsegu, da so s tem povzročili tudi dejansko nevarnost za živali in rastline na omenjenih zemljiščih in okolici.

Odpadno blato iz  čistilnih naprav so osumljeni nezakonito odlagali v naravnem okolju izključno z namenom, da bi si pridobili čim večjo
protipravno premoženjsko korist, pravijo v Policijski upravi Celje. Javna komunalna podjetja so namreč za vso oddano blato v skladu s sklenjeno pogodbo s podjetjema iz območja Celja in Ljubljane plačevala ceno, kot da bo oddano blato ustrezno skladiščeno in uničeno.  "Motiv sodelujočih je bilo torej izključno koristoljubje, ne glede na posledice, ki so in bi še lahko nastale v naravnem okolju," pravijo na policiji.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili tudi , da sta pogodbeni podjetji v dokumentaciji, ki sta jih oddajali uradnim organom, prikazovali, da je bilo vse prevzeto odpadno blato iz čistilnih naprav prevzeto in ustrezno skladiščeno. "Vsem štirim osumljenim pravnim osebam je skupno opravljanje dejavnosti s področja ravnanja z odpadki, vendar med seboj nimajo sklenjenih pogodb o sodelovanju. Kljub temu so njihovi zastopniki pri storitvah očitanih sumov kaznivih dejanj izjemno usklajeno delovali, tako pri iskanju odlagališč kot tudi pri prevozih in odlaganju nevarnih odpadkov v naravo," so sporočili iz Poilcijske uprave Celje.

Vseh  devet  osumljenih so kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Grozi jim do osem let zaporne kazni.

BA

Najbolj brano

Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi Pri Ljubnem v nesreči umrli dve osebi
Sreda, 03 Junij 2020 21:51
Danes, okoli 16.30 ure, se je na območju Ljubnega ob Savinji zgodila tragična prometna nesreča,v kat...

Preberite več...

Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih Celjska policija preiskuje domnevni incident na petkovih protestih...
Sobota, 13 Junij 2020 19:17
Na PU Celje so danes potrdili, da policisti preiskujejo incident, ki naj bi se zgodil na petkovih pr...

Preberite več...

Žalski policisti rešili lisičko Žalski policisti rešili lisičko
Torek, 02 Junij 2020 14:37
Žalski policisti so v ponedeljek popoldne na območju občine Tabor rešili lisičko. Na terenu so polic...

Preberite več...

Pogrešajo ga od včeraj Pogrešajo ga od včeraj
Četrtek, 04 Junij 2020 18:04
Od včeraj, 3. junija 2020, je pogrešan 82-letni Milan Špec iz Žalca.

Preberite več...

Sledite nam