© 2025 NT&RC, d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Najprej pivo, potem še vse ostalo


Dean Šuster
24. 8. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pivnica Lipnik je pred praznovanjem 30. obletnice.

lipnik2.jpg
Pivnica Lipnik
Hči in vnukinja lastnikov

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije s sedežem v Žalcu sta ponovno podelila priznanja Pivo odlične kakovosti. Med dobitniki je bilo znova podjetje iz Šmarja pri Jelšah Pivovarna in kovinarstvo Lipnik za pivi Pivo Lipnik – ingverjevo in Pivo Lipnik – temno. Da pivovarstvo v Sloveniji ni le panoga, temveč je koncept, ki povezuje kmetijstvo, živilstvo, gostinstvo in trgovino ter odpira vrata gospodarskemu razvoju in ustvarja nova delovna mesta, je že lani izpostavila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić.

Oprema tudi za druge

Na spletni strani družinskega podjetja, ki ga vodijo Janez in Jožica Lipnik ter njuna hči Klavdija, piše: Z vami že od leta 1996. Toda pravijo, da bodo 30. obletnico praznovali letos. »Pravzaprav je tako, da je pivovarna začela obratovati leta 1995. Leto 1996 pa pomeni začetek naše gostinske poti. Tako da je to leto za nas zelo pomembno, saj bomo praznovali 30 let delovanja. Ob jubileju pripravljamo posebne dogodke in praznovanja skupaj z našimi gosti in prijatelji pivovarne,« je pojasnil Janez Lipnik. Dodal je: »Naše razmišljanje o pivovarstvu sicer sega daleč nazaj v leto 1992, ko smo začeli načrtovati izdelavo opreme za pivovarstvo. Uspelo nam je narediti vso opremo za našo vzorčno pivovarno in kasneje še nekaj pivovarske opreme, ki smo jo prodali kot ›know-how‹ drugim pivovarjem.«

lipnik janezjožica.jpg
Osebni arhiv
Jožica in Janez Lipnik

»Z veliko zanesenjaštva in ljubezni«

Vsak začetek je zahteven, a tudi zato ostane v večnem spominu. »Najprej smo imeli majhno lokalno pivovarno v delu prostorov, kjer sedaj posluje naša pivnica. Želeli smo ljudem ponuditi domače, kakovostno pivo po tradicionalnem postopku. Vse se je začelo z veliko zanesenjaštva in ljubezni do pivovarstva. Sčasoma smo postali prepoznavni tudi širše, izven naše regije,« pravi Lipnik. Leta 2000 so se preselili v večje prostore, v prostore stare mlekarne v Šmarju. V njih so postavili novo tehnološko opremo. Ta je bila sodobna in je imela večjo zmožnost proizvodnje. Tam se je povečala njihova proizvodnja piva.

Prva priznanja

Lipnik se je z naštevanjem glavnih mejnikov podjetja sprehodil skozi čas: »Pred tremi desetletji smo postavili pivovarno, leto kasneje smo odprli pivnico Lipnik. Kmalu smo se razveselili prvih priznanj. Med najbolj odmevnimi je nagrada za kakovost. Šlo je za mednarodno zlato priznanje za svetlo in temno pivo na Madžarskem leta 2004. Nato smo še razširili ponudbo in poleg svetlega in temnega piva ponujali nefiltrirano pivo in kasneje še ingverjevo. Razširili smo vse tiste procese, ki potekajo med proizvajalci in porabniki. Zato smo stalno prisotni na sejmih in drugih prireditvah. Postali smo dobitniki priznanja Pivo odlične kakovosti. Leta 2024 smo postavili polnilno linijo za stekleničke za 0,33 litra.«

Opaženi in cenjeni

Selitev v večje prostore se je zgodila leta 2000. S tem je podjetje povečalo zmožnosti proizvodnje. »A še vedno ostajamo trdno povezani z lokalnim okoljem in tradicijo. Vsaka nagrada nam veliko pomeni. Priznanje Pivo odlične kakovosti je potrditev, da je naše delo opaženo in cenjeno. Priznanje potrjuje, da v naši pivovarni delamo strokovno in kakovostno že od samega začetka. Za goste je to zagotovilo, da dobijo vrhunski izdelek,« je razlagal Lipnik. Vsako pivo ima svojo posebnost. »Naše pivo je narejeno iz kakovostnega savinjskega hmelja, ječmena in naravne vode brez umetnih dodatkov. Kuhamo ga v manjših serijah, kar omogoča nadzor nad kakovostjo in zagotavlja poln okus. Zvesti smo tradiciji, a sledimo tudi sodobnim pristopom.«

Preprosto, sveže, dobro

V ponudbi je možno videti, da so cene pollitrskega vrčka ali steklenice svetlega, temnega in mešanega piva različne. Zakaj? »Cena je odvisna od surovin in postopka priprave. Temno pivo in posebne vrste piva, kot je ingverjevo, zahtevajo dražje sestavine in daljši postopek. Zato so nekoliko dražja. Svetlo pivo pa ostaja osnovno in najbolj dostopno.« Katero gre najbolj v prodajo? »Najbolj priljubljeno je naše svetlo pivo Lipnik, saj je splošno, torej primerno za vse priložnosti. Vedno več zanimanja je tudi za temno pivo in posebna piva, kot je ingverjevo.« Vsak dan imajo dve malici, ena je dnevna, druga je tedenska. Ali gostje niso izbirčni, so tisti domači, stalni? »Res je, vsak dan ponujamo dve malici ter še tri jedi na žlico, in sicer pasulj, vampe in divjačinski golaž. Gostje so tega vajeni ter cenijo domačnost in kakovost hrane. Večina naših gostov je stalnih, domačih gostov, ki jim ustreza, da je hrana preprosta, sveža in vedno dobra,« je ponosen Lipnik.

Zelo posebne testenine

Družina Lipnik v trgovini ponuja pivo in tudi testenine. »Že vrsto let pripravljamo domače testenine, saj smo želeli gostom ponuditi nekaj več. Hitro se je pokazalo, da so jih ljudje zelo dobro sprejeli. Mnogi želijo kupiti sveže testenine, nekateri pa tudi že sušene, zato jih ponujamo v obeh oblikah. Izdelujemo različne vrste. Imamo klasične testenine in posebne, kot so testenine s sipinim črnilom, spirulino, peso, špinačo in dietne. Na ta način gostom ponujamo kakovosten domač izdelek, ki ga lahko odnesejo domov, lahko pa ga naročijo tudi po spletu. Prav tako je s pivom. Imamo različno velike pakete. Vse je odvisno od priložnosti in želja. Ponujamo sodčke za zabave, dvolitrske plastenke in manjše stekleničke,« je končal Janez Lipnik, ki mu pomagajo žena Jožica, hči Klavdija in vnukinja, ki ji je prav tako ime Klavdija. Vsi so obremenjeni z delom, kajti njihova kulinarična ponudba je zelo pestra.


© 2025 NT&RC, d.o.o.

Vse pravice pridržane.