Junaška brezmejnost dijakov Gimnazije Celje - Center
Kultura
Tipografija

Kadar gre za predstavitev ustvarjalnosti mladih, je težko reči, da je ta nenavadna, primerna času epidemije. Ustvarjalnost je le ena, tista, ki se izvije iz človeka, njegovih mentalnih in čustvenih stanj, tista, ki išče povezave z družbenimi parametri, bolj ali manj intimno skupnostjo, z dogajanjem tako v lastni okolici kot širše v svetu. Dijaki umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) tako v Likovnem salonu Celje in v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje (Zavod Celeia Celje) do 22. aprila predstavljajo del tistega brezmejnega ustvarjanja, ki bolj kot likovno formo postavlja v ospredje vsebino in nujnost izražanja. Istočasno  je v Osrednji knjižnici Celje na ogled plakatna razstava Moj junak/My hero, ki je plod medgeneracijskega sodelovanja med Univerzo za tretje življenjsko obdobje Celje (U3ŽO) in GCC.

Z naborom projektov, izdelkov in idejnih načrtov, ki so jih mladi ustvarili predvsem v času zaprtih šol in med poukom na daljavo, razstava predstavlja sledi, misli in vzgibe, tisto, kar tako v življenju kot v procesu učenja trenutno opredeljuje mlade ustvarjalke in ustvarjalce. Šola namreč tudi ob sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti omogoča dijakom umetniške gimnazije delo z vrhunskimi slovenskimi umetnicami in umetniki, ki skušajo sodelujočim odpreti vrata v spoznavanje sodobnih umetniških praks, procesualnih pristopov v izgradnji umetniškega dela in njegove artikulacije. Letos so to bili fotograf Jaka Babnik, vizualni umetnici Maja Hodošček in Neža Knez, slikarja Boris Oblišar in Dalibor Bori Zupančič ter kipar Franc Purg. Na razstavi v Likovnem salonu skozi medije fotografije, videa, risbe in s prepletanjem besedila, zvoka ter grafičnih podob odpiramo pogled iz slike v prizor kreativnosti. S to idejo skušajo preseči tako stroge formalne zakonitosti umetniškega izdelka kot tudi tiste meje, ki se na novo zarisujejo s fenomenom pandemije.

Moj junak/My hero pa je serija plakatov, ki so jih mladi umetniki z GCC ustvarili na podlagi pisem v angleškem jeziku, ki so jih spisali udeleženci krožka angleščine na U3ŽO.

Dalibor Bori Zupančič, eden izmed mentorjev, je ob razstavi zapisal: »Brezmejno« je kot naslov pričujočega umetniškega dogodka protiutež, ki fizično izolacijo – ne zgolj metaforično – premaguje z močjo ustvarjalnosti. In z mladostno energijo, ki stremi k temu, da se trenutni »svet na daleč« čimprej spremeni v »svet na blizu« …

Z obema razstavama GCC napoveduje tudi tradicionalno pomladansko študijsko razstavo, ki se bo v Osrednji knjižnici Celje odprla 14. maja in bo vključevala prerez celoletnega dela dijakov in mentorjev umetniške gimnazije likovne smeri na GCC.

Foto: SHERPA

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam