Nocoj zadnje dejanje letošnjega Poznopoletnega festivala
Kultura
Tipografija

Kljub temu, da čas prireditvam in druženju ni najbolj prijazen, so v Mladinskem centru Šmartno ob Paki uspeli ponovno sestaviti odličen in raznolik program letošnjega Poznopoletnega festivala. Ta že nekaj zadnjih let lepo popestri septembrske konce tedna in tako je tudi tokrat.

Nocoj bodo nekoliko drugačen, bolj umirjen in »sedeč« festival zaključili rokerji Fed horses in Čedahuči.

 

»Močno prepričanje, da bomo uspeli, nas je vodilo in veseli smo, da smo ne glede na vse zagrizli v to,« je povedala direktorica Mladinskega centra Šmartno ob Paki Mirjam Povh. Čeprav so prve prireditve pričakali s kar nekaj strahu, se je že ob uvodnem, še avgustovskem koncertu skupine Il Divji pokazalo, da ljudje potrebujejo tovrstna druženja.

Prvi septembrski petek so se v Šmartnem predstavili velenjski gledališčniki s predstavo Ne sprehajaj se, no, vendar čisto gola. Glasbena sobota je pripadla domači petčlanski zasedbi Preprosto črni, ki letos praznuje deset let. Teden kasneje sta za smeh in solze poskrbela stand up komika Uroš Kuzman in Perica Jerković. Pred tednom dni je jesenski večer v glasbo odela Eva Boto. Nocoj pa bodo ozračje z akustičnim koncertom ogrevali rokerji. Fed horses in Čedahuči.

Fed Horses
Najprej so bili komadi, kot so Sinner, LoveTree, Father’s House, Gifts in Leaving. Izbrane so leta 2018 izdali na EP-ju, naslovljenem Sinner. Priljubili so se Valu 202, njihova glasba je prodrla v radijski eter, leto 2018 pa so sklenili z nastopom v Kinu Šiška v sklopu projekta Izštekani 25. Nakar so na Emi, slovenskem izboru za pesem Evrovizije, nastopili z uspešnico Ti ne poznaš konjev in ugotovili so, da je petje v slovenščini prava izbira za pot v slovenska ušesa.

 

Čedahuči
So slovenska glasbena skupina, ki uradno obstaja od leta 2013. Novinarji so jih kreativno poimenovali slovenski folksterji. To pomeni, da glasba, ki jo igrajo, večinoma sodi v žanrske predale folk-rocka, indie-folka, americane, country-ja in podobno. Poskušajo igrati na čim višjem nivoju, ohranjati glasbo njim sveto in poslušalcem dati, kar premorejo. Ustvarjajo avtorsko glasbo z besedili v slovenščini. Izdali so tri albume. Prvega, krajšega – »Čedahuči EP«, drugega z naslovom »Severnica« in tretjega »Svetilnik«.

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam