ŠENTJUR - Začenjajo se Ipavčevi kulturni dnevi
Kultura
Tipografija

 

Ipavčevi kulturni dnevi se danes začenjajo v občini Šentjur. Gre za sklop prireditev, s katerimi bodo letos še posebej obeležili Leto Josipa Ipavca 2021, ki ga je na predlog šentjurske občine Vlada RS razglasila na državni ravni. Na šentjurski občini poudarjajo, da so se organizatorji – poleg občine še knjižnica, glasbena šola, izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti in lokalna društva – letos s slovesnimi dogodki še posebej potrudili, da bodo spomin na Josipa Ipavca v njegovem rojstnem kraju obudili ponosno in z vrhunskimi prireditvami.

 

 

Prvi v nizu prireditev bo današnji koncert samospevov z naslovom Jesen veje v aleje, ko bosta v Ipavčevem kulturnem centru ob 19. uri nastopila sopranistka Urška Arlič Gololičič in pianist Marko Hribernik. Urška Arlič Gololičič nastopa kot solistka in operna pevka. Zaposlena je v SNG Opera in balet Ljubljana. Gostuje tudi v drugih opernih hišah, sodeluje s priznanimi dirigenti ter nastopa z orkestri doma in na tujem. Pianist in dirigent Marko Hribernik sodeluje z vsemi slovenskimi orkestri in obema nacionalnima opernima gledališčema. Je docent na oddelku za orkestrsko dirigiranje Akademije za glasbo v Ljubljani ter umetniški direktor SNG Opera in balet Ljubljana.

Organizator dogodka je Knjižnica Šentjur, kjer poudarjajo, da samospevi predstavljajo najintimnejši del opusa Josipa Ipavca. Izvajali so jih po Evropi, dandanes sodijo med najboljšo slovensko vokalno liriko iz časa fin de siècla.

Pestro bo cel oktober

V sredo, 13. oktobra, bo predpremiera predvajanja igrano-dokumentarnega filma z naslovom Josip Ipavec, slovenski Mozart. Predpremiero pripravlja Knjižnica Šentjur v sodelovanju z vodstvom RTV SLO.

14. oktobra bo Glasbena šola skladateljev Ipavcev v IKC Šentjur organizirala znanstveni simpozij Josipa Ipavca in koncert njegovih del. Simpozij bo naslednji dan še na Univerzi Alma Mater v Ljubljani.

17. oktobra bo v IKC Šentjur dogodek z naslovom Musica academica VII, ki ga bosta organizirala šentjurska izpostava javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in tamkajšnji študentski klub mladih. Gre za predstavitev ustvarjanja študentov glasbenih in drugih umetniških šol z občine Šentjur.

19. oktobra se bodo s koncertom samospevov Josipa Ipavca predstavili pevci in pevke glasbenih ustanov Slovenije. V Šentjur jih bo povabila tamkajšnja glasbena šola.

22. oktobra bo v Galeriji Zgornji trg v Šentjurju odprtje razstave del, ki so nastale na likovni koloniji Ipavčeva paleta. Razstavo bo pripravilo Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur.

23. oktobra si bodo obiskovalci lahko ogledali sodobno plesno variacijo baleta Možiček, v izvedbi plesalk in plesalcev Plesnega centra TBA. Na isti dan bo čajanko ob samospevih gostilo Kulturno umetniško društvo Epik teater. Gre za dogodek z naslovom Ko klavir spregovori – pianist na obisku.

Glavni pokrovitelj in koordinator Ipavčevih kulturnih dnevov je Občina Šentjur. Prireditev se po navodili NIJZ lahko udeležijo le obiskovalci, ki izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli, cepljeni, testirani).

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam