O njem bi lahko posneli še najmanj tri filme
Kultura
Tipografija

 

Kako v filmski okvir ujeti zanimivo in tragično življenje skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca? Scenarist Jernej Kastelec se je nad njegovo zgodbo navdušil tako zelo, da je osnutek scenarija pripravil na več kot 80 straneh, kar bi pomenilo, da bi film trajal približno štiri ure. Urednik Daniel Celarec se je posvetil luščenju bistva. Zahvaljujoč strokovnemu sodelavcu ddr. Igorju Grdini, številnim sogovornikom in nastopajočim, je nastal 50-minutni glasbeno-dokumentarni film, ki je na predpremieri pred šentjurskim občinstvom požel val navdušenja.

 

 

Josip Ipavec je ustvaril veliko pomembnih del in z njimi svojo glasbo postavil ob bok evropski. Glavnino njegovih del predstavljajo samospevi. Koncertni pevec Leon Lülek je samospeve na nemška besedila med drugim pel na koncertih na Dunaju, v Berlinu, Bruslju in v Združenih državah Amerike. V svojih zborovskih skladbah je ta šentjurski rojak jasno izpovedal svojo ljubezen do domovine in slovenskega jezika. In to v času, ko se je na Slovenskem govorilo in pisalo nemško. Med njegovimi deli izstopata prvi slovenski balet Možiček in njegovo najobsežnejše delo opera Princesa Vrtoglavka. Čeprav si je močno prizadeval za uprizorite te opere v eni od takratnih glasbenih prestolnic, na Dunaju, se njegova želja ni uresničila. Hudo je zbolel in umrl, ko je bil star komaj 47 let.

Človek, ki nam je lahko za zgled

Jernej Kastelec, ki se je podpisal pod scenarij, se je skušal čim bolj poglobiti v zgodbo portretiranca. Pri tem mu je bilo v veliko pomoč gradivo, ki ga je ddr. Igor Grdina pripravil za svojo knjigo o Josipu Ipavcu. Delo z naslovom Slovenski Mozart je izšlo letos. »Življenje Josipa Ipavca je bilo zelo zanimivo, polno je bilo glasbenih in osebnih preobratov. Pravi izziv je bil, kako iz gore zanimivih podatkov izluščiti tisto, kar smo naposled prikazali v filmu,« je dejal Kastelec. Poudaril je, da so mu Ipavčevi napevi zlezli pod kožo. In dodal, da iskanje rdeče niti in načina, kako jo predstaviti gledalcem, v primerjavi s krčenjem obsežnega opusa podatkov sploh ni bilo tako zelo zahtevno.

Film postreže s številnimi prizori Šentjurja in okoliških mest. Ostali kraji, kot na primer Gradec in Dunaj, so prikazani s pomočjo arhivskih posnetkov. Ustvarjalci so se med drugim odločili, da pripovedovalec Saša Tabaković prehaja v čevlje Josipa Ipavca kot njegova poosebitev. Omenjeni igralec se je z opusom Ipavcev seznanil že v srednji glasbeni šoli. »Zaradi prejšnjih sodelovanj mi ni bilo težko doumeti življenja te družine. Gre skorajda za družinsko sago Šentjurja ter tamkajšnje glasbene in kulturne dediščine.« Tovrstni filmi, ki nastajajo pod okriljem nacionalne televizije, so po njegovem prepričanju zelo pomembni. Ne le zato, ker izobražujejo in osveščajo, ampak ker predstavljajo zgodovinske osebnosti, ki so ne glede na svoje življenjske okoliščine posegle v globlje intelektualne ravnine. Takšne osebnosti so nam, kot meni Tabaković, lahko za zgled.

Foto: GrupA

Predpremiera filma Josip Ipavec, slovenski Mozart je požela veliko zanimanja. Na prvem programu Televizije Slovenija bo film predvajan 2. novembra ob 21. uri.

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam