Otrokom je nizala besede za veselje in tolažbo
Kultura
Tipografija

 

»V majhni vasi so majhne hiše in v vsaki hiši so otroci. V pisanih srajčkah so in obuti v redeče in modre copatke.« Tako se začne zgodba o Muci Copatarici, s katero so zrasle generacije otrok. Gre za najbolj znano delo pisateljice Ele Peroci, ki je bila v Rogaški Slatini rojena 11. februarja pred stotimi leti. Njenemu literarnemu ustvarjanju za otroke je krila dalo rojstvo dveh hčera. Zamisli za pravljice je dobivala, ko je opazovala, kako sta njeni deklici doživljali drobne dogodke. Nato je izbirala besede in mislila na otroka, ki mu bo to pravljico povedala. »Najbolj je bila vesela, če ji je otrok, ko je bila na obisku v šoli, prinesel v podpis povsem obrabljeno knjigo. Tako je vedela, da so jo veliko brali,« se ob letošnji pomembni obletnici spominja njena hči Jelka Pogačnik.

 

 

Čeprav je Ela Peroci ustvarila izjemen opus otroške in mladinske literature, sama v otroštvu ni bila obdana z zgodbami in s knjigami. Otroštvo je bilo v tistih časih drugačno, kot je danes. Tudi njeni starši ji niso pripovedovali pravljic, ker jih tudi njim ni nihče pripovedoval. »Ji je pa mama pela pesem Dekle je po vodo šlo. To je pesem, ki jo zdaj moja otroka pojeta svojima hčerkama. In z njo smo se od mame poslovili na pogrebu,« je pojasnila Jelka Pogačnik.

Priljubljena mladinska pisateljica je osnovno šolo obiskovala v Šmarju pri Jelšah, Rogatcu in Šentvidu pri Grobelnem. Družina se je veliko selila, saj je bil njen oče zaposlen v državni službi in so ga velikokrat premestili. Prva knjiga, ki jo je imela, je bilo prav šolsko berilo. Veselje ob pisanju je v sebi začutila že kot osnovnošolka, ko je učitelj na tablo napisal naslov spisa in učencem rekel, naj pišejo lepo.

Ko trma rodi dobro

Gimnazijo in meščansko šolo je obiskovala v Celju in Kočevju. Nato se je izobraževala na učiteljišču v Ljubljani. Študirala je ob delu. Iz pedagogike je leta 1954 diplomirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot učiteljica je delala v več slovenskih krajih. Po hčerinih besedah je v njej občutek za doživljanje otrok, njihovega sveta stisk in veselja poglobilo obdobje, ko je bila zaposlena v domu invalidne mladine v Kamniku. O svoji izkušnji je pripravila zapis in ga poslala časopisu Slovenski poročevalec. Po objavi članka o mladih v domu so jo povabili k Pionirju in Cicibanu. In tako se je začelo njeno uredniško delo.

K ustvarjanju za otroke jo je spodbudilo rojstvo hčera. Začela je pisati dnevnik o njunem razvoju, doživetjih, prvih besedah, raziskovanjih sveta. »Tako je nastajalo seme njenih pravljic. Pripovedovala nama jih je ob večerih, zato sva se veselili tega dela dneva. Edina pravljica, ki mi jo je povedala podnevi, je bila tista, ki sem jo izsilila na sprehodu. Voziti sestrico v vozičku se mi je očitno zdelo dolgočasno. In mi je morala povedati kaj lepega. Tako je nastala Muca Copatarica. Podnevi nama je brala tudi, kadar sva bili bolni,« je pojasnila Jelka Pogačnik. In kot zaslužna za to, da so številne generacije otrok zrasle ob muci, ki otroke uči reda, pripomnila, da včasih tudi trma rodi kaj dobrega.

Foto: Arhiv Jelke Pogačnik in založbe Mladinska knjiga

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam