Mlada energija in stara modrost
Kultura
Tipografija

Laška pihalna godba zapolnjuje pomemben del kulture in dogajanja v kraju, njegovi okolici in državi, kjer se zelo uspešno udeležuje različnih tekmovanj, svoj pečat pušča tudi v tujini. Godba izvaja koncertni, promenadni in šov program in sodi med najstarejše slovenske godbe. Zavidanja vreden jubilej so med drugim obeležili z razstavo v Muzeju Laško, ki je obiskovalce popeljala v svet glasbenih uspehov slavljenke. 

Začetki Laške pihalne godbe segajo v leto 1862, ko se je Franc Klepej iz Harja po več kot desetih letih vrnil iz Francije, kjer je bil član vojaške godbe. V desetletju igranja v francoski vojaški godbi in opernih orkestrih si je nabral obilo izkušenj in znanja. V Laškem je zbral nekaj somišljenikov in skupaj so začeli igrati ob cerkvenih in drugih praznikih, v procesijah, na veselicah, porokah, ljudskih shodih, a tudi kar tako iz veselja, da so jim ljudje prisluhnili. Franc Klepej je bil tudi prvi kapelnik laške godbe. Za njim so se zvrstili Josip Windisch, Franc Ropret, Franc Kemr, Ernest Kvartič, Alojz Covnik, Ivan Povše, Anton Rojko, Ivan Medved, zadnja leta dirigentsko palico vihti Gašper Salobir.

Prelomno leto godbe je bilo 1985, ko je pokroviteljstvo nad godbeniki prevzela Pivovarna Laško. Zaradi finančne pomoči je bil omogočen hitrejši napredek godbe, število nastopov se je močno povečalo in tudi kadrovsko se je Laška pihalna godba okrepila. Rasla je tudi kakovost njihovih nastopov.

Kulturno društvo Laška pihalna godba danes združuje številne generacije, ki se vsako leto predstavijo na več kot 60 nastopih. Društvo skupno šteje preko 150 članov in je sestavljeno iz treh sekcij: godbe – orkestra ter mažoretne in bobnarske skupine.

Med najuspešnejšimi v državi

Orkester šteje več kot 70 članov in po kakovosti sodi med najuspešnejše v Sloveniji. Z državnih in mednarodnih tekmovanj se redno vrača s priznanji in plaketami. Leta 2012 so godbeniki v okviru 150-letnice priredili tekmovanje v najvišji, koncertni težavnostni skupini in osvojili srebrno plaketo. Vsako leto konec decembra organizirajo božično-novoletni koncert z mažoretami in gosti. Laška godba sodi tudi med ene redkih v slovenskem prostoru, ki izvaja tudi tako imenovani šov program, s katerim je osvojila naslov državne prvakinje.

Nepogrešljive spremljevalke Laške pihalne godbe so že vse od leta 1989 mažorete. Tudi one se redno udeležujejo državnih in evropskih tekmovanj, na katerih nizajo uspeh za uspehom. So večkratne državne prvakinje, na evropskih tekmovanjih se postavljajo ob bok najboljšim. Uspešne so tudi posameznice, ki tekmujejo v kategorijah solo in par – tudi te se s tekmovanj vračajo z najvišjimi uvrstitvami.

Nepogrešljiv dodatek Laške pihalne godbe na večjih nastopih na prostem, pri paradah in izvedbi šov programa predstavlja bobnarska skupina, ustanovljena leta 1997. Pohvali se lahko s sodelovanjem pri skupnih projektih z znanimi slovenskimi izvajalci, kot sta skupini Elvis Jackson in Manouche, redno nastopa na največjih slovenskih festivalih (Lent, Pivo&cvetje) in na drugih prireditvah.

Godbeniki, mažorete in bobnarji bodo po ulicah Laškega tudi ta konec tedna na festivalu Pivo in cvetje navduševali s svojimi koračnicami in z igranjem.

BOJANA AVGUŠTINČIČ

Foto: KD Laška pihalna godba

Preberite več v Novem tedniku, ki je izšel 14. 7. 2022.

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam