Počasitev kulturnega praznika v Celju
Kultura
Tipografija

Kulturni praznik bodo v Celju počastili nocoj, ko bo v Narodnem domu ob 19.30 osrednja proslava s podelitvijo priznanj celjske zvezde za najvidnejše dosežke na področju kulture. Veliko pa se bo dogajalo tudi na sam praznični dan.

 

Priznanje za najvidnejše dosežke na področju kulture bosta nocoj prejela plesalec Boštjan Antončič in Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje. Priznanje za življenjsko delo pa bo prejela plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Gordana Stefanović – Erjavec. Slavnostna govornica na podelitvi, ki jo pripravljata Zavod Celeia Celje in Mestna občina Celje, bo Sonja Majcen, direktorica Celjskega mladinskega centra. S kulturnim programom se bodo organizatorji spomnili tudi pesnika Karla Destovnika – Kajuha.

Prejemnike letošnjih priznanj je mogoče spoznati tudi s pomočjo gradiva, ki je razstavljeno v izložbenih oknih nekdanje knjigarne Naša knjiga v Stanetovi ulici.

Prešernovanje bodo jutri ob 20. uri pripravili v Špitalu za prjatle. Nastopila bosta
igralec Renato Jenček in kitarist Anže Čater. V nadaljevanju pa bodo lahko nastopili tudi obiskovalci.

Za praznik

Na praznični dan bo v mestu mogoče s pomočjo ambientalnega ozvočenja spremljati prenos Prešernovega recitala, ki ga bo v živo izpred Prešernovega spomenika v Ljubljani prenašal 3. program Radia Slovenija.

Odprta bosta oba muzeja, ki bosta nudila prost vstop do razstav, vodenja ter nekaj spremljevalnih dogodkov: Pokrajinski muzej Celje pripravlja ob 11. uri predavanje o slikarju Mateju Sternenu in restavriranju Celjskega stropa, Muzej novejše zgodovine Celje pa bo ob isti uri pripravil druženje ob prebiranju poezije ter ob 17. uri še pogovorni večer o dveh celjskih umetnikih, Milanu Lorenčaku in Jelici Žuža.

Zavod Celeia Celje vabi v sredo ob 11. uri na brezplačno vodstvo po mestu z naslovom Obrazi pesnikov in pisateljev Celja (prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.). Sicer pa bo zavod omogočil brezplačen vstop na Stari grad Celje, v galerijo sodobne umetnosti in Likovni salon Celje z brezplačnimi vodstvi po aktualnih razstavah.

V Zgodovinskem arhivu Celje napovedujejo na praznik kulture ob 11. uri brezplačno vodstvo po razstavi Je bilo v Celju dovolj mostov?

Trije plesni dogodki

Pestro kulturno dogajanje bo tudi konec tedna, ko bodo trije plesni dogodki. Hiša kulture Celje vabijo v petek na plesni koncert Ljubi me nežno. V Narodnem domu se bodo predstavili Žigan in Kristijan Krajnčan ter njuni življenjski sopotnici Tsarina Marinkov Krajnčan in Kristýna Šajtošova.

V soboto in nedeljo pa bosta v Plesnem forumu Celje na ogled avtorski plesno-gledališki performens Innana Gee Erjavec ter drugi del plesne predstave Odmerjanje užitka plesalcev Mojce Majcen, Igorja Sviderskega in Urške Rupnik.

 Foto: Andraž Purg

 

 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

Sledite nam