V velenjski Pekarni Mišmaš
Kultura
Tipografija

Medtem ko je bilo prejšnjo soboto na Titovem trgu v Velenju mogoče čutiti pravi spomladanski sejemski vrvež, so velenjski gledališčniki v bližnji mali dvorani kulturnega doma najmlajše občinstvo popeljali v svet slovenskih pravljičnih junakov. Člani Gledališča Velenje so poskrbeli za premierno uprizoritev otroške gledališke predstave Pekarna Mišmaš in z njo navdušili občinstvo, ki so ga na koncu v preddverju pričakali slastni rogljički. Čigavi? Mišmaševi, seveda.

Velenjski gledališčniki so se tokrat ob podpori Festivala Velenje odločili, da na oder postavijo eno od slovenskih otroških klasik, s katero se je večina Slovencev srečala v času osnovnošolskih dni. Pekarna Mišmaš pisateljice Svetlane Makarovič govori o naslovnem liku Mišmašu, ki je pek in peče dober kruh. Prav zaradi tega je med prebivalci Mišje vasi in sosednjih krajev zelo priljubljen. Ima pa skrivnost, saj si do dobrega kruha pomaga s čarovnijo. Mišmaš je namreč škrat in vsako noč se v njegovi kleti zgodi prava magija. To ni všeč Mišmaševi prodajalki moke Jedrt in njegovemu konkurentu, peku iz Kurje vasi. Slednji podari Jedrt ključ, s katerim nek večer vdre v Mišmaševo klet in odkrije njegovo skrivnost.

V svetu pravljičnih junakov

Vse to je velenjskim gledališčnikom na zanimiv način uspelo prikazati v petintridesetih minutah. Svojstven čar predstavi so dodali s prikupnimi glasbenimi vložki in hudomušnimi plesnimi gibi. Za vse to so ob režiserju Romeu Grebenšku poskrbeli igralci Nina Breznik, Tomaž Dornik, Nik Kaligaro, Ana Vita Leban, Marko Pavlović, Tajda Podvratnik, Sašo Potočnik, Zoran Radivojević in Tanja Urbančnik. Za glasbo je poskrbel Peter Harl, za luč Davorin Štorgelj in za ton Rok Rednak. Koreografijo si je zamislila Lucija Boruta in sceno Nina Kavzar, ki je obenem poskrbela tudi za oblikovanje. 

Najbolj brano

"Če obstajata strast in prava želja, je mogoče marsikaj" "Če obstajata strast in prava želja, je mogoče...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 12:47
Tudi za plesalce, plesne pedagoge in vodstvo plesne hiše Igen sta razglasitev epidemije in prekinite...

Preberite več...

Celje v znamenju glasbe Celje v znamenju glasbe
Ponedeljek, 22 Junij 2020 06:56
Po živahni sobotni kulturni noči je bilo včeraj središče knežjega mesta v znamenju glasbe. Hiša kult...

Preberite več...

Skladateljeva spominska soba Skladateljeva spominska soba
Sreda, 22 December 2021 15:41
Muzej Velenje bo ob 17. uri na Velenjskem gradu odprl novo stalno razstavo, posvečeno skladatelju in...

Preberite več...

Branje in planinstvo z roko v roki Branje in planinstvo z roko v roki
Četrtek, 13 Januar 2022 11:01
V Laškem so letošnje leto razglasili za leto planinstva. Obeležili bodo namreč kar tri častitljive j...

Preberite več...

 
 

Sledite nam