Izrekanja že šestič
Kultura
Tipografija

Včeraj se je v lapidariju pri Osrednji knjižnici Celje začel že šesti pesniški festival Izrekanja. Resda je tokrat dan krajši kot prejšnja leta, a ponuja vrhunsko poezijo domačih in tujih avtorjev ter tudi s pomočjo glasbenih izvajalcev poskrbi za zanimivo dogajanje. Festival pripravljata KUD Festival Izrekanja in Osrednja knjižnica Celje, podpirata ga tudi Mestna občina Celje in ameriško veleposlaništvo.

Sinoči je nastopila Celjanka Lara Gobec (na sliki), ki je lani premierno predstavila svoj performans Z ljubeznijo, Lola. Letošnje nadaljevanje se imenuje Žrtvovanje.

Nocoj bo nastopila osrednja gostja festivala, hrvaška pesnica Tatjana Gromača, ki deluje kot samostojna književnica in kritičarka. V duhu povezovanje poezije in performansa bo nastop skupine CPG Impro, ki jo sestavljajo Primož Čučnik, Ana Pepelnik in Tomaž Grom. Izvedli bodo besedno-zvočni nastop ob pesniški knjigi Primoža Čučnika z naslovom Niti v sanjah. Predstavil se bo tudi hrvaški avtor Radenko Vadanjel.

Kot pravi umetniški vodja in avtor festivala Kristian Koželj, sledi pri organizaciji festivala trem smernicam: vselej povabi mednarodno uveljavljenega osrednjega pesniškega gosta, doda nabor tistih, ki poezijo povezujejo z glasbeno, performativno in drugo umetnostjo ter omogoči nastop mladim domačim pesnikom. »Vsak večer zaključimo z glasbo, ki omehča celotno dogajanje, saj gre navsezadnje za poletni poetični festival,« pravi Koželj. Sinoči je tako nastopila ameriška zasedba Six One Five Collective, nocoj pa bo mogoče prisluhniti zasedbi Uršule Ramoveš in Fantom z Jazbecove grape, ki je posebna po tem, da izvaja poezijo Janeza Ramoveša, pisano večinoma v narečju rodne Poljanske doline. Pesnik bo vmes tudi bral svojo poezijo.

Foto: LP Photography

Sledite nam