Alma v Frankfurtu in Ljubljani
Kultura
Tipografija

Do 23. novembra bo v razstavišču Haus am Dom v Frankfurtu na ogled razstava Alma Maksimilijana Karlin – pisateljica.

 

Razstava, ki je plod dela treh muzejev, se navezuje na letošnji program mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu, kjer bo Slovenija častna gostja. Avtorji razstave dr. Marija Počivavšek (Muzej novejše zgodovine Celje), dr. Tanja Roženbergar (Slovenski etnografski muzej) in Stane Rozman (Pokrajinski muzej Celje) so izpostavili Almino literarno pot. Na ogled so prvotiski njenih del, reklamni materiali za njene knjige, dopisovanje z založniki in še vrsta predmetov in dokumentov, ki so povezani z Alminim pisanjem. Razstava temelji tudi na citatih iz njenih knjižnih del, s katerimi se je dotikala vprašanj o vlogi tradicije, spolov in družbenih neenakosti.

Nekoliko bližje, v Ljubljani, pa je v Parku Sveta Evrope na ogled panojska razstava, ki je nastala na osnovi novoodkritih Alminih popotnih dnevnikov s poti po domačih krajih med letoma 1934 in 1936. Številni Celjani in drugi mimoidoči so si lahko to razstavo ogledovali vse poletje na Krekovem trgu v Celju. Njene avtorice so dr. Alenka Hren Medved (Osrednja knjižnica Celje), dr. Marija Počivavšek (Muzej novejše zgodovine Celje) in Jerneja Jezernik, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem Alminega življenja in dela ter prevaja njene knjige, tudi zadnjo Peš po domačih krajih. Delo je spomladi izšlo v nemškem originalu pri celovški založbi Drava, prevod pa nato še pri Celjski Mohorjevi družbi. Ob razstavi je bila v Almini dvorani v Cankarjevem domu tudi predstavitev te knjige.

Razstavo o Almi v Frankfurtu povezujejo slikarska dela Huiqin Wang. Umetnica jih je narisala za slikanico Mala Alma na veliki poti.

Foto: arhiv PMC in OKC

 

Sledite nam