Imenitne Operne sanje
Kultura
Tipografija

Sinoči so obiskovalci v polni dvorani Celjskega doma uživali ob enem največjih letošnjih projektov Glasbene šole Celje. Glasbeno-plesni projekt Operne sanje je bil preplet znanih opernih arij in melodij iz baletnih predstav, v katerem se je na odru zvrstilo približno 140 pevcev, plesalcev in glasbenikov.

  Zgodba, ki jo je doživeto pripovedoval Gal Gros, dijak I. gimnazije v Celju, je govorila o mladem dekletu, ki je izgubilo upanje v čaroben svet. V temni noči jo je premamila neznana svetloba. Ko je deklica v roke vzela bleščečo knjigo, so jo vanjo potegnile znamenite zgodbe opernih arij o grofih, teharskih junakih, Hoffmanovih pripovedkah, Figaru, Taminu in Pamini, v senci vsega tega pa je Klara reševala svojega Hrestača pred zlobnim mišjim kraljem.

Kot solisti so se predstavili dijaki umetniške gimnazije glasbene smeri, ki jo glasbena šola izvaja s I. gimnazijo v Celju, in solisti, ki so na razne načine povezani z Glasbeno šolo Celje. Zapeli so: Luri Urankar (mentorica Mojca Hladnik), Lucija Novak in Urh Feldin (mentor Davor Mikulić), nekdanja dijaka Jaka Novak in Matic Dokler, sodelavka šole Mojca Hladnik, tenorist Matic Zakonjšek, nekdanji dijak šole, trenutno zaposlen kot operni solist v Hrvaškem narodnem gledališču v Osijeku, ter sopranistka Martina Burger, ki je pred nekaj leti poučevala v Glasbeni šoli Celje.

Solisti so nastopili ob spremljavi Pihalnega orkestra Glasbene šole Celje pod taktirko dirigenta Gašperja Salobirja, Vokalne skupine MBH pod umetniškim vodstvom Matevža Pušnika, ki so se jim pridružili tudi nekateri pevci Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju.

Plesne koreografije plesalk sodobnega plesa GŠ Celje je pripravila mentorica Sandra Koren, baletne koreografije pa je sestavila mentorica Leticia Dvoršak. Zgodbo deklice je odplesala plesalka sodobnega plesa Veronika Belina (mentorica Sandra Koren).

Avtorici zgodbe Erika Frantar in Metka Lipovšek sta pripravili tudi scenarij celotnega projekta, ki je bil eden od spektaklov decembrskega kulturnega dogajanja v Celju.

Foto: Andraž Purg

 

Sledite nam