Seneni pridelovalci in predelovalci z roko v roki
Seneno meso in mleko predstavljata alternativo konvencionalni prireji mleka in mesa. Pri seneni reji je namreč prehrana živali prilagojena letnim časom. Gre za krmljenje brez silaže, zgolj s travo, senom in z žitom, ki ima tako za kmetovalce, živali kot potrošnike številne prednosti. V Zavodu seneno meso in mleko se že več let trudijo razširiti glas o pomenu senene prireje, ki so jo sicer naši rodovi poznali že pred leti. S povezovanjem senenih kmetovalcev in predelovalcev želijo med drugim pomagati tudi pri njihovem preboju na trg in pri skrbi za promocijo.

Zavod seneno meso in mleko je bil ustanovljen leta 2020, še v času projekta Evropsko partnerstvo za inovacije (EIP) Seneno meso in mleko, ki je trajal od konca leta 2018 do konca leta 2021, njegova nosilka pa je bila Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije. Z namenom promocije in osveščanja javnosti o prednostih prireje in potrošnje senega mesa in mleka je zavod ustanovilo osem slovenskih kmetij, med ustanoviteljicami je bila tudi Mlekarna Celeia. V zavodu so trenutno ena mlekarna, ena zadruga, 24 kmetij in štirje sponzorji.
Ob Mlekarni Celeia so iz savinjske regije v Zavod seneno meso in mleko vključeni tudi Kmetija Jerše iz Mozirja, Kmetija Verdel z Dobrne, Sirarstvo Videc iz Šentjurja, Ekološka kmetija Zupanič iz Tabora in Turistična kmetija Apat iz Šoštanja.
Senene kmetije v velikem porastu
Seneno mleko izvira iz kmetijske prakse, pri kateri živali ne smejo uživati fermentirane krme. To pomeni, da lahko živali uživajo le svežo pašno krmo in suho krmo ter krmo z dodatkom žit. Vsaka uporaba silaže je prepovedana, prav tako je prepovedano močenje krme. Pri prireji senenega mesa je pogoj še vsaj 120 dni paše v rastni sezoni.
Število certificiranih kmetij za mleko in meso se je lani v Sloveniji močno povečalo, in sicer s približno 100 na trenutnih 870. »Glavni povod za izrazito rast je bil po naši oceni to, da smo v zavodu uspeli doseči vključitev ukrepa Senena prireja v okoljsko-podnebna plačila,« so povedali v Zavodu seneno meso in mleko. Cilji in naloge zavoda so namreč zagotoviti izboljšanje pogojev obstoja in razvoja živinorejskih kmetij na hidrografskih območjih, povečati pridelavo senenega mleka in mesa za potrebe dopolnilnih dejavnosti na kmetiji kot tudi industrijske predelave, prav tako želijo seneno meso in mleko narediti prepoznavno in cenjeno živilo.
Foto: osebni arhiv
Več preberite v zadnji tiskani izdaji Novega tednika, ki je izšla 22. 8. 2024.