© 2025 NT&RC, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V zadružni kleti ob vinu in penini sedaj izdelujejo še vinjak


Tina Strmčnik
28. 10. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hiša vin Emino, ki deluje pod okriljem Kmetijske zadruge Šmarje, je predstavila svoj prvi vinjak.

Hiša vin Emino.jpg
Urška Pevec
Zaposleni v Hiši vin Emino

V omenjeni hiši vin pravijo, da je njihov nov izdelek plod petletnega razvoja in predanosti domači vinarski tradiciji. Vinjak izdelujejo iz žametne črnine, najstarejše slovenske sorte. Destilacijo so zaupali patrom v Kartuziji Pleterje.

Vinjaku so ime nadeli po plemiški družini, ki je v obsoteljskih krajih pustila pomemben pečat in je bila nekoč lastnica gradu Podčetrtek.

Preberite še

»Destilat iz žametne črnine so v Pleterjah pripravili po klasičnem postopku, popolnoma brez dodatkov, kar omogoča, da pridejo do izraza naravne lastnosti sorte. Nato smo ga prelili v nove hrastove sode, kjer je pet let potrpežljivo zorel in se preobrazil v eleganten vinjak z značajem,« je povedal vodja trženja Matija Jagrič.

Dodal je, da vinjak omogoča popoln zaključek vinsko-kulinarične izkušnje.

E-novice

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 NT&RC, d.o.o.

Vse pravice pridržane.