Novi tednik
© 2025 NT&RC, d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Na Juneževi domačiji obudili "furež"


Tina Strmčnik
25. 1. 2025, 08.30
Posodobljeno
09:26
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

 Klub prijateljev Juneževe domačije iz Rogaške Slatine je pred dnevi organiziral tradicionalno prireditev "Furež" ter tako spomnil na navade ob nekdanjem velikem kmečkem prazniku oz. kolinah.  

Arhiv NTRC

Juneževa domačija, ki stoji na rahli vzpetini v zaselku Tržišče pod hribom Janina v Rogaški Slatini, je ena redkih skoraj nedotaknjenih domačij in je razglašena za kulturni spomenik. Klub prijateljev Juneževe domačije, ki združuje ljubitelje etnološke dediščine, tam obuja številne prikaze starih običajev. Tokrat je obudil navade, ki so nekoč spremljale koline.

Gospodinje so že zjutraj pripravile bogat zajtrk, s katerim so se mesarji okrepčali za celodnevno delo. Potem so se lotili hladnega in vročega pranja prašiča. Tega so prelili z vročo vodo – ga »arali« in s tem odstranili ščetine. Sledila je odstranitev drobovine, »špeha« in delov mesa. Prašiča so položili na posebno stojalo, imenovano »šrogl«.

V kuhinji so kuharice že težko pričakovale sveža jetra, ki so jih takoj pripravile za »fureževo« malico. V krušni peči so pripravile še pečenko. Malico so ponudile udeležencem kolin in tudi gostom, med drugim tudi slatinskemu županu in županoma sosednjih občin.

Sledili so pranje črev, »špaljenje« in priprava mase za izdelavo krvavic, ki jih je treba na koncu obariti v vroči vodi. Mesarji so obdelovali kose mesa in se lotili priprave mesenih, »kranjskih« klobas. Maso za mesene klobase so skrbno premešali, ji dodali začimbe in z njo napolnili tanka svinjska čreva. Prve izdelane mesene klobase so kuharice takoj skuhale in jih ponudile mesarju v pokušino. Ob napornem delu so si mesarji in gospodinje vmes privoščili svežo svinjsko pečenko. Ta je bila na voljo tudi številnim obiskovalcem, ki so si ogledali prikaz »fureža«.

Vrhunec je bila »furežna« večerja, kjer so se zbrali mesarji, gospodinje in povabljeni gostje. Uživali so v okusni mesni juhi z rezanci, v kuhani »hrbtišovni« s kuhanim kislim zeljem, z »restanim« krompirjem in jabolčnim hrenom. Na mizo so nato prišle pečenka in krvavice, ki so jih spremljali kislo zelje, krompir in zelena solata. Vsi zbrani so se posladkali z orehovo potico in s suhimi slivami, namočenimi v žganju. Druženje, ki ga je popestrila pesem, se je nadaljevalo pozno v noč.

Foto: Klub prijateljev Juneževe domačije


© 2025 NT&RC, d.o.o.

Vse pravice pridržane.