V Šaleški dolini bodo turizem razvijali tudi skozi kulinariko
V ospredju 3. Turističnega foruma, ki ga bo Velenje gostilo zadnjo majsko sredo, bo osvežena tržna znamka turizma Šaleške doline s poudarkom na kulinariki.

Kot še pravijo v Zavodu za turizem Šaleške doline, ki bo dogodek organiziral, bodo predstavili gastronomsko piramido z identifikacijo lokalnih jedi. Na njej bodo gradili kulinarično prepoznavnost in avtentično ponudbo Šaleške doline.
V Šaleški dolini se zavedajo, da je gastronomija več kot le hrana – je zgodba o prostoru, ljudeh, tradiciji in naravi. »Vsaka lokalna jed v sebi nosi duh kraja, način življenja in znanje, ki se je prenašalo skozi generacije. Danes postaja gastronomija ključen podporni steber vsake sodobne turistične izkušnje. Tisti, ki obiskovalcem ponudi pristen stik z destinacijo, prebudi čustva in ustvari nepozabna doživetja,« poudarjajo v Zavodu za turizem Šaleške doline.
Kulinarika ni le hrana
Udeleženci foruma bodo razpravljali o tem, kako povezati ponudnike in lokalno skupnost z novo družino znamke Šaleška, ki so jo soustvarjali zadnje leto. Govorili bodo tudi o tem, kako ohranjati in na sodoben način interpretirati kulinarično dediščino; kako povezovati lokalne ponudnike in kako iz okusov Šaleške doline oblikovati prepoznavna turistična doživetja. Srečanje bo združilo predstavnike lokalnih skupnosti, stroke in turistične ponudnike, ki bodo s strokovnimi prispevki, predstavitvami dobrih praks in razpravo iskali poti za trajnostni razvoj turizma skozi kulinariko.
Uvodne nagovore bosta podala Peter Dermol, župan Mestne občine Velenje, in Boris Goličnik, župan Občine Šoštanj. V strokovnem delu programa bodo sodelovali Alenki Kikec, direktorici Zavoda za turizem Šaleške doline, Dubravka Kalin, direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport in Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave in razvoj na Slovenski turistični organizaciji. Sledila bo analiza strateških ciljev razvoja turizma v Velenju in Šoštanju, ki jo bo predstavila doc. dr. Daša Farčnik z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se