Se bliža razpad organizacije dela v urgentnih centrih?
Zdravje
Tipografija

Zatem ko se je pred dnevi zaradi trenutne situacije in večjega števila bolnikov pokazala težava pri organizaciji dela v Urgentnem centru Novo mesto, je samo še vprašanje časa, kdaj bo »počilo« v Celju. Celjska bolnišnica ima delovanje urgentnega centra urejeno na »dveh tirih«, kar pomeni, da je prva urgenca namenjena covidnim bolnikom in druga bolnikom brez znakov okužbe z novim koronavirusom. Razlog za težave v Celju je tudi težja dostopnost do družinskih zdravnikov, kar pomeni, da več ljudi pomoč poišče v urgentnem centru, ki je ves čas odprt. Kje je torej srž problema in kje rešitev? Naj spomnimo, da tako v zdravstvenih domovih in bolnišnici trdijo, da je zdravstvenega kadra premalo in da je osebje po 16 mesecih epidemije že popolnoma izgorelo. (SIMONA ŠOLINIČ, FOTO: )

Minuli petek je bila ura natančno 13., ko smo s predstojnikom Urgentnega centra Celje (UCC) Andrejem Strahovnikom, dr. med., specialistom splošne kirurgije, vstopili v urgentni center, ki je namenjen osebam brez suma na okužbo z novim koronavirusom. Čakalnica je bila polna, polna je bila tudi opazovalnica, kjer je nekaj bolnikov čakalo na diagnostiko. »Večina čakajočih ob prihodu pove, da so pomoč poiskali pri nas, ker ne morejo priti v stik z osebnim zdravnikom,« pravi Strahovnik.

Morda je kriv sistem

»Celotna zadrega je v metodologiji dela urgentnih centrov, ki je sicer zapisana v dokumentih, vendar se je od ustanovitve urgentnih centrov izkazalo, da jo vsak razume drugače. V državi ni dveh urgentnih centrov, ki bi delovala enako ali podobno, torej je precej neusklajenosti. Srž problema je, da so trenutno urgentni centri preobremenjeni zaradi težje dostopnosti do družinskih zdravnikov,« trdi Strahovnik. Izplen tega je, da gredo ljudje tja, kjer so vrata odprta ves čas. In to so v urgentnih centrih.

Da je v UCC zaradi težje dostopnosti družinskih zdravnikov težka situacija, potrdi tudi direktorica Splošne bolnišnice Celje mag. Margareta Guček Zakošek: »V delu urgence beležimo visoko izčrpanost zaposlenih, še posebej ker je zaradi epidemije urgentni center še vedno organiziran na dveh lokacijah, kar pomeni, da osebje opravi tudi več nadur.«

 

V tiskani izdaji Novega tednika, kjer je objavljen celoten članek, objavljamo tudi, kaj odgovarjajo v Zdravstvenem domu Celje in zakaj se pojavlja pomanjkanje zanimanja med družinskimi zdravniki za delo v Urgentnem centru Celje. 

Sledite nam