Nujno prekuhavanje pitne vode
Zdravje
Tipografija

Iz podjetje Vodovod-kanalizacija iz Celja obveščajo uporabnike pitne vode, oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, da je treba na celotnem območju mestne občine Celje ter občin Štore in  Vojnik vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati. Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela naselja Galicija in Hramše v občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur, ki so tudi  oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje. Ukrep prekuhavanja velja do preklica.

Zaradi intenzivnih padavin je namreč prišlo do povišanja motnosti vodnih virov v Vitanju in zaradi prekinitve oskrbe z električno energijo do izpada vodnega vira Toplica na Frankolovem. 

Navodila o prekuhavanju vode (NIJZ):

Prekuhavanje vode je praviloma kratkoročen, nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo.

Vodo prekuhamo v čisti kuhinjski posodi (oprani z detergentom in vodo). Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na mikroorganizme spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, da voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike zdravju škodljivih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).

Shranjevanje
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja že prekuhane vode je najbolje, da voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, v čisti in pokriti posodi.
Čas uporabe
Tako pripravljeno vodo lahko za pitje in pripravo hrane uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Odstranjevanje delcev
Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

Sledite nam